Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η άμυνα του Λούζερ




Αν είσαι παιδί και σε αποσπάσουν με βία από την μητέρα σου, τη βασίλισσά σου, τότε ενδεχομένως να μείνεις για πάντα ένα πιόνι που χειραγωγούν ανεξέλεγκτα άνθρωποι που θα έπρεπε να σου δείχνουν τον δρόμο. «Ο ίδιος μου ο πατέρας με είχε αποκαλέσει ορφανό. Στον γάμο μου. Μπροστά στη μητέρα μου». Αν επιμείνεις ωστόσο, ίσως να την ξανακερδίσεις – και αυτή η προαγωγή θα μπορούσε να συμπαρασύρει και άλλους τομείς της ζωής σου. Το σκάκι δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός, ούτε καν Σκοπός, αλλά μπορεί να αποτελέσει μια όμορφη νίκη, την πιο γαλήνια που έχεις ποτέ δοκιμάσει. «Η εκτέλεση της πρώτης κίνησης πάνω σε μια σκακιέρα μοιάζει με το να φτάνεις μπροστά σε έναν λαβύρινθο με χιλιάδες πόρτες. Το άνοιγμα της οποιασδήποτε πόρτας θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες πόρτες μέσα από τις οποίες θα μπορούσες να περάσεις, και η επιλογή οποιασδήποτε από αυτές τις πόρτες θα δημιουργήσει με τη σειρά της χιλιάδες άλλες πόρτες. Κι όμως, παρότι ολόγυρα υψώνονται χιλιάδες επί χιλιάδων επιλογών, υπάρχει ένα σωστό μονοπάτι, μέσα από εκείνο τον λαβύρινθο. Οσοδήποτε ασύλληπτο κι αν φαντάζει, υπάρχει ένας σωστός συνδυσμός πορτών που θα σε οδηγήσει εκεί ακριβώς που θέλεις να βρεθείς. Αυτή είναι η ομορφιά και η αγωνία στο σκάκι. Είναι ένας άλυτος γρίφος ο οποίος, ταυτόχρονα, έχει πάντοτε κάποια σωστή απάντηση».  
 
Μια αλλόκοτη χίπικη σέχτα που ξεπήδησε σαν από μυθιστόρημα του Τόμας Πύντσον διαμόρφωσε την ζωή του Ντάνι Ρενς, του βασικού προσώπου πίσω από την δημοφιλέστατη πλατφόρμα για σκάκι, Chess.com. «Κι αυτό ήταν το πραγματικό μυστικό μου. Κανείς στο Chess.com και οπωσδήποτε κανείς από τους φίλους του σκακιού που συντονίζονταν για να παρακολουθήσουν τις εκπομπές ή τα εκπαιδευτικά μου προγράμματα δεν είχε την παραμικρή ιδέα του ποιος ήμουν πίσω από εκείνο το διαδικτυακό προσωπείο. Δεν αποτελούσε απαραίτητα μυστικό το ότι είχα μεγαλώσει σε ένα αντισυμβατικό, χίπικο κοινόβιο, όμως κανείς δεν ήξερε πόσο σκληρή και εκμεταλλευτική υπήρξε εκείνη η εμπειρία. Κανείς δεν ήξερε ότι με είχε αναθρέψει ο ηγέτης μιας σέχτας, που με είχε υποβάλει σε πλύση εγκεφάλου, με μεσσιανικά οράματα πως θα εξελισσόμουν σε σωτήρα του σκακιού. Κανείς δεν ήξερε ότι ήμουν συναισθηματικά ένα ράκος, υπέφερα από κατάθλιψη και άγχος, διαχειριζόμουν αυθαίρετα τα θέματά μου με λίτρα επί λίτρων αλκοόλ, αμέτρητα τσιγάρα και έναν κρυφό εθισμό στα χάπια, ότι η συναισθηματική ταραχή μου διαρκώς ξεχείλιζε, κι ότι συμπεριφερόμουν σαν ένα τοξικό καθοίκι στο σπίτι».  
 
Μεγάλωσε υπό την σκέπη της Εκκλησιάς της Αθανάτου Συνειδήσεως, υπό τις Διδαχές του Ντούραν, ενός πνεύματος που μιλούσε μέσα από την Τρίνα Καμπ – καλούσε πνεύματα μόνο με μπινελίκια! – της ηγέτιδας της σέχτας, δημιουργώντας ένα κοινόβιο που ονόμαζαν Συλλογικότητα και ως παιδί φαίνεται όντως να έζησε γαμάτα παιδικά χρόνια∙ η κοινοκτημοσύνη για ένα παιδί είναι οκ φάση, τίποτα από όσα τοξικά περιέχει δεν δείχνει να σε καταβάλει ακόμα, αρκεί βέβαια να μην σε αποσπάσουν από τη μάνα σου. Γιατί ένα παιδί ανήκει στη μάνα του – ενίοτε και στον πατέρα του, αλλά αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Η φράση ο Σκοπός αγιάζει τα μέσα, στη Συλλογικότητα είχε κυριολεκτική σημασία, γιατί θα σου κατέστρεφε σίγουρα την ζωή έτσι και η Διδαχή του Ντούραν ξεπρόβαλε από τα σωθικά της αλκοολικής Τρίνα. Και ο Σκοπός του Ντάνι ήταν το σκάκι. Οι μύστες του αθλήματος γνωρίζουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να θυσιάσεις την βασίλισσά σου και εν τέλει να κερδίσεις και την παρτίδα. Ο Ντάνι Ρενς δεν ήταν ο σωτήρας του σκακιού που προοριζόταν – αν και με έναν αναπάντεχο τρόπο τελικά ήταν! – αλλά ο σωτήρας του εαυτού του, γιατί κάποτε οι σέχτες πεθαίνουν, και εκτός από μας (και τη μάνα μας) κανείς δε μας θυμάται. 
 
Αν με διαβάζατε, σίγουρα θα μου τρίβατε στη μούρη εκείνη την ανάρτηση που είχα γράψει για το βιβλίο της Τάρα Γουεστόβερ∙ αλλά επειδή δε με διαβάζετε, θα μου την τρίψω μόνος μου στη μούρη. Α τώρα δεν είναι memoir αυτό που διάβασες έτσι; Δεν είναι ιστορία έμπνευσης και λύτρωσης; Ρουά ματ παλιομαλάκα! Βοήθησαν οι αναφορές στο σκάκι ώστε να το διαβάσεις; Σίγουρα. Είναι κάπως τραβηγμένες οι περιγραφές των πεπραγμένων; Ενδεχομένως. Πιστεύεις κάθε λέξη; Μου είναι αδιάφορο. Θα ζητήσεις συγγνώμη από την Τάρα; Εεε… όχι;… Όπως είχα πει και τότε, διαβάστε ό,τι θέλετε, πληρώστε ό,τι θέλουν και όλα καλά. Η ζωή συνεχίζεται. Για την ιστορία, να πω ότι οι αρχικοί ιδρυτές του Chess.com ήταν παιδιά μορμόνων, αλλά δεν θέλω να διαβάσω την ιστορία τους, sorry guys. Το βιβλίο μοιράζεται ανάμεσα στις φρικτές εμπειρίες που έζησε ο μικρός – και μεγαλύτερος – Ντάνι Ρενς στα δίχτυα μιας αλλόκοτης θρησκευτικής σέχτας και της συγκυρίας που οδήγησε το σκάκι μέσω της διαδικτυακής του μετάβασης, στην νέα εποχή του. Η παρουσία του σκακιού έδωσε όλη την γεύση στο βιβλίο, γιατί ποτέ δεν υπήρξε ένα απλό παιχνίδι∙ όποιος δεν μπορεί να το καταλάβει, να κάτσει να μορφωθεί μπας και περάσει στο Κέιμπριτζ!  
 

[…] «Αυτό που καθιστούσε το Bullet Brawls ξεχωριστό για τους ανθρώπους ήταν το ότι δεν νικούσα πάντοτε. Δεν επέλεγα αποκλειστικά και μόνο χρήστες με χαμηλή βαθμολογία, τους οποίους θα μπορούσα να συντρίψω. Κάποιες φορές, έπαιζα κι έχανα. Κάποιες φορές, έχανα ένα σωρό παιχνίδια στη σειρά. Με πείραζε κάπως όταν έχανα, όμως ποτέ μου δεν το απέφυγα. Είχα αντιμετωπίσει απείρως χειρότερες καταστάσεις στη ζωή μου από το χάσω έναν σκακιστικό αγώνα σε ζωντανή μετάδοση. Δεν μου απέμενε αρκετός εγωισμός για να χολοσκάω γι’ αυτό. Οσοδήποτε αρνητικός, υπερόπτης και αυτάρεσκος κι αν μπορούσα να αποδειχτώ απέναντι στη ζωή στον πραγματικό κόσμο, ήμουν το εντελώς αντίθετο απέναντι σε οτιδήποτε συνέβαινε μέσα στα όρια της σκακιέρας».  
 
Το βιβλίο «Μαύρα τετράγωνα» του Ντάνι Ρενς κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Key Books» σε μετάφραση του Χρήστου Καψάλη. Διαβάστε το τώρα τον Δεκαπενταύγουστο και μάθετε αν ένα θρησκευτικό πιόνι μπορεί κάποτε να κατακτήσει την Βασιλεία των Ουρανών! Τσάλεντζινγκ. Καλή Παναγιά. Και μην ξεχνάτε: «Οι σέχτες λειτουργούν. Μέχρι να πάψουν τα λειτουργούν». Τα πάντα ματαιότης.  
 
Υ.Γ. 2666 Ο τίτλος είναι ένα αρκετά πετυχημένο αποτυχημένο λογοπαίγνιο πάνω στο γνωστό βιβλίο του Ναμπόκοφ.

Σχόλια

«A good reader, a major reader, an active and creative reader is a rereader»

Down in Mexico

   Μπορεί ο Σαίξπηρ της αρχαιότητας – κατά τον Ουγκό – να ήταν ο Αισχύλος, αλλά ο Σαίξπηρ της σύγχρονης εποχής – κατά τον Μουζίλη – είναι ο Ντον Γουίνσλοου. Δεν υπάρχει ο τύπος. Συνεχίζει την παράδοση της λαϊκής λογοτεχνίας που νομίζαμε ότι είχε εκλείψει πια∙ και το κάνει να φαίνεται τόσο εύκολο και μαζί απόλυτα συναρπαστικό.  «Ο patron πρέπει να δίνει το παρών» είπε. «Αλλιώς αρχίζουν να σκέφτονται ότι δεν υπάρχει κανείς πίσω από την κουρτίνα».  «Τι;»  « Ο μάγος του Οζ . Δεν το έχεις δει;»  «Μπα, δεν νομίζω».  «Ένας πανίσχυρος μάγος κυβερνά ένα βασίλειο μόνο με τη φωνή του, πίσω από μια κουρτίνα» είπε ο Νούνιες. «Αλλά όταν τραβάνε την κουρτίνα, ανακαλύπτουν ότι είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος».  Μα είσαι ένας συνηθισμένος άνθρωπος, σκέφτηκε ο Ρικ. Αφήστε τα παζάρια με μέτριους συγγραφείς και διαλέξτε την κουρτίνα ένα. 

Does nobody understand?

  Αυτές, λέγεται ότι, ήταν οι τελευταίες λέξεις του Τζέημς Τζόυς και αφορούσαν το τελευταίο του λογοτεχνικό βιβλίο, η Αγρύπνια των Φίννεγκαν. Πολλοί κακεντρεχείς πιστεύουν ακόμα ότι είχαν ως μοναδικό αποδέκτη τον ίδιο του τον εαυτό! Καταλάβαινε ο Τζόυς τι έγραφε; Προς απογοήτευση εκατομμυρίων αναγνωστών, πιστεύω ότι καταλάβαινε μια χαρά τι έγραφε, και προς αγαλλίαση άλλων τόσων, υπήρξαν οι μεταφραστές και οι μελετητές εκείνοι, που κατάφεραν να ρίξουν λίγο φως σε αυτό το ονειρικό έρεβος.

Άτιμη κοινωνία! Άλλους τους κατεβάζεις και άλλους τους ανεβάζεις στα τάρταρα!

Πριν δέκα μέρες μπήκε ο νέος χρόνος και όσοι δεν έχετε διαβάσει ποτέ σας Μέλβιλ, νομίζω ότι ήρθε ο καιρός να τον βάλετε στο πρόγραμμα. Πώς θα σας φαινόταν όμως αν υπήρχε ένα Ημερολόγιο Μέλβιλ όπου θα μπορούσατε να σημειώνετε στην κάθε ξεχωριστή μέρα, την υπενθύμιση «Να διαβάσω Μέλβιλ!», σαν ενοχλητική επίπληξη στον τεμπέλη εαυτό σας; Εγώ, προσωπικά, το βρίσκω τέλειο! Την ιδέα για την υλοποίηση αυτού του ημερολογίου έκανε πράξη ο Σ.Μ.Ε.Δ. (Σύλλογος Μεταφραστών-Επιμελητών-Διορθωτών) και εντελώς αναπάντεχα έκανε και ποδαρικό στην νέα αναγνωστική μου χρονιά. Ημερολόγιο Μέλβιλ όμως χωρίς λογοτεχνία δεν παίζει, κι έτσι, μέρος αυτής της έκδοσης είναι και ένα υπέροχο διήγημα που πρωτοδημοσιεύτηκε στο Harper’s Magazine τον Απρίλιο του 1855 και μεταφράζεται (νομίζω) πρώτη φορά στα ελληνικά. Γι’ αυτό σας λέω, αν καταφέρετε να βρείτε το ημερολόγιο, αναγκαστικά θα διαβάσετε Μέλβιλ και θα σας μείνει και το ημερολόγιο άθικτο αφού δεν θα χρειαστεί να επιπλήττετε εκεί μέσα τους εαυτούς σας!

Τ' αγάλματα είναι στο μουσείο

Βράδυ Παρασκεύης, παρουσίαση βιβλίου στη μικρή μας πόλη. Την ίδια ώρα παίζει η Πανάθα στην Ευρωλίγκα. Τι δίλημμα! Ταυτόχρονα να καίγομαι γιατί έχω ποντάρει και τρία ευρώ στην υπουργοποίηση της Λυδίας Κονιόρδου στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πολιτισμός ή αθλητισμός; Δεν ήξερα σε ποιο γήπεδο να παίξω μπάλα. Τελικά επέλεξα την παρουσίαση – αν ήταν τόσο βαρετή όσο οφείλουν να είναι όλες οι παρουσιάσεις βιβλίου, σκέφτηκα, θα προλάβω το ημίχρονο του Πανάθα. Για στάσου, τι βιβλίο παρουσιάζεται; Νεανική λογοτεχνία; Καλά, παίζει να προλάβω και το δεύτερο δεκάλεπτο! Δυο παρατάσεις αργότερα δεν σκεφτόμουν καθόλου τον Πανάθα (που έχασε γαμώ την τρέλα μου, τώρα το συνειδητοποιώ!) και είχα κολλήσει σε όσα θαυμαστά άκουσα στην πιο ενδιαφέρουσα παρουσίαση βιβλίου που έγινε ποτέ.

Rising star

Θα καταφέρει η συγγραφέας να ανεβάσει τον τοίχο της γραφής ή θα πέσει και θα την πλακώσει; Χάρη στις ψήφους των περισσοτερών βιβλιοφιλικών μπλογκς αλλά και στην συντονισμένη προσπάθεια της επίσημης κριτικής επιτροπής, όλα δείχνουν  πως θα καταφέρει να περάσει στην επόμενη φάση. Όλα αυτά όμως θα τα δούμε αμέσως μετά τις διαφημίσεις. Μείνετε συντονισμένοι και κατεβάστε και το ανάλογο app για να ψηφίσετε. Οι πραγματικοί κριτές είστε εσείς!

Εσύ αποφασίζεις

  Ρε φίλε, όχι πες και συ γιατί θα τρελαθώ. Έχεις δει καλύτερη εφαρμογή της φράσης «Η ζωή μιμείται την τέχνη» ; Με το χέρι στην (ματωμένη σου) καρδιά, πες. Έλληνας είσαι, με πρωθυπουργό τον Αλέξη ζεις, κάτι θα έχεις καταλάβει. Παραβαίνει τον χρυσό κανόνα της επιμέλειας όταν αλλάζει ένα «ναι» με ένα «όχι» σε μια Ιστορία της Πολιορκίας της Λισαβόνας. Απλώς ο Αλέξης το έκανε ανάποδα – γι' αυτό και οι πολιτικές δηλώσεις ότι «Εμείς δεν είμαστε Πορτογαλία» και τέτοια. Ο Ζοζέ πήρε το Νόμπελ, ο Αλέξης παράταση και μεις μια τόνωση αυτοπεποίθησης πριν από την επικείμενη αυτοκτονία. Λογοτεχνία μέχρι να σβήσει ο ήλιος!

Lord of the Rings

Με την τιμή στο ασήμι να έχει εκτοξευθεί αυτή την περίοδο, τα μόνα rings που μπορεί να αντέξει το πορτοφόλι κάποιου – αλλά δεν ξέρω αν θα αντέξει και το στομάχι του – είναι από τηγανισμένο κρεμμύδι. Αν πάλι αναζητάτε κάτι πιο εκλεπτυσμένο τότε, αν και εφόσον είστε διατεθειμένοι να υποβάλετε τον εαυτό σας σε μια ομηρικών παρεκβάσεων αναγνωστική περιπέτεια, ίσως συναντήσετε την κυκλική σύνθεση που δεν ξέρατε ότι θα μπορούσε να σας ολοκληρώσει. «Γι’ αυτό και η παρέκβαση δεν είναι ποτέ περισπασμός. Οι στροφές και οι περιπλοκές της παρέκβασης έχουν έναν ενιαίο σκοπό, ο οποίος είναι να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τη μία πλήρη πράξη που αποτελεί το θέμα του έργου στο οποίο εντάσσονται» . Πώς γυρνάνε οι κύκλοι; Να, έτσι!    

Σαν ναυαγοί, σαν ροβινσώνες

Ο βιασμός ενός βιβλίου και ενός συγγραφέα γίνεται με τις διασκευές . Συγγραφείς μεγάλου βεληνεκούς και εξαιρετικού κύρους όπως ο Ντάνιελ Ντιφόου, ο Ρόμπερτ Στήβενσον, ο Ιούλιος Βερν και ο Τζόναθαν Σουίφτ (με την ευκαιρία, να ξαναπώ ότι «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ» είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία. Δεν είναι απλώς ένα από τα καλύτερα βιβλία του είδους· ή του 18ου αιώνα· ή της αγγλοσαξονικής λογοτεχνίας. Πέρα από κάθε είδους περιορισμό, τροπικό, χρονικό ή χωρικό, το βιβλίο του Σουίφτ είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχουν γραφτεί επί γης) αντιμετωπίζονται από το αναγνωστικό συγγραφικό φαντασιακό σαν μικρομέγαλοι συγγγραφίσκοι που είχαν κόλλημα με την παιδική ηλικία και ανακλύκλωναν απλοϊκές ιστορίες που δεν πρέπει να διαβάζονται μετά τα δώδεκα – λες και το να είσαι παιδί είναι ιδιότητα μόνο ενός παιδιού. Κούνια που σας κούναγε! 

Silencio

Έχουμε δεν έχουμε μπάντα, μικρή σημασία έχει χωρίς τον μαέστρο επί σκηνής. Όσα πούμε και γράψουμε, ακούγονται εξόχως ξεκούρδιστα, αν όχι εντελώς κακόηχα και ενοχλητικά. «Στα Cahiers du Cinema, το 2017, ο Lynch αναφέρει πως “το να σκέφτεσαι τους θεατές όταν δημιουργείς δεν είναι καλό κατά την άποψή μου. Πρέπει να σκέφτεσαι μόνο τι σε φτιάχνει. Αν μια ιδέα σού έρθει και δεν σε εξιτάρει, δεν τη χρησιμοποιείς. Αν είναι μια ιδέα που σε κάνει να ανατριχιάσεις, τότε προσπαθείς να την αποδώσεις όσο ακριβέστερα γίνεται . Ο κόσμος αλλάζει τόσο γρήγορα αυτές τις μέρες – αν σκέφτεσαι το κοινό του 2012, αυτό που θα κάνεις δεν θα έχει καμία αξία το 2017, απλούστατα γιατί θα είναι ένας διαφορετικός κόσμος. Πρέπει να κάνεις χαρούμενο τον εαυτό σου και να ελπίζεις για το καλύτερο”» . Ας υψώσουμε λοιπόν ευγνώμονες τα χέρια προς εκείνον, και επειδή κάποιοι τα έχουμε τα χρονάκια μας, δεν αποκλείεται όντως να τα ξαναπούμε σε 25 χρόνια!

En passant

  Το «Αν πασάν» είναι ένας σκακιστικός κανόνας, περιθωριακός και άγνωστος αλλά ιδιαιτέρως αποτελεσματικός και σημαντικός. Στις αρχικές τους κινήσεις, τα πιόνια έχουν το δικαίωμα να κινηθούν ένα ή δύο τετράγωνα μπροστά. Αν επιλέξουν να κινηθούν δύο τετράγωνα μπροστά και ένα αντίπαλο πιόνι βρίσκεται σε τέτοια θέση ώστε να μπορούσε να το αιχμαλωτίσει αν το πιόνι που κινήθηκε δυο τετράγωνα αποφάσιζε να κινηθεί μόνο ένα, τότε, έχει το δικαίωμα να το αιχμαλωτίσει και σε αυτή την περίπτωση που κάνει δύο βήματα. Έχουμε δηλαδή, αν πασάν... αιχμαλωσία εν τη διελεύσει. Είναι δυσνόητο στην περιγραφή αλλά αρκετά ξεκάθαρο στην πράξη. Βέβαια, όταν είσαι αρχάριος σκακιστής και το συναντήσεις πρώτη φορά σε ηλεκτρονική παρτίδα, τότε πείθεσαι ότι κάποιο «bug» έχει η ιστοσελίδα, ότι σε χακάρανε ή ότι άρπαξες όλες τις ιώσεις του κυβερνοχώρου. Τα βιβλία του Ναμπόκοφ, μου προσφέρουν την ισχυρή εντύπωση ότι αποτελούν ένα συνεχές λογοτεχνικό en passant, σε αιχμαλωτίζουν εν τη διελεύσει.