Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Των Φώτων

 
«Ποιο βιβλίο σας άλλαξε τη ζωή;» Κανένα, γαμώ το κέρατό μου, μην λέτε βλακείες. Η ανεργία αλλάζει τη ζωή. Υπάρχουν ωστόσο μερικά βιβλία αναγνωρισμένα ή και παραγνωρισμένα που τα θυμάσαι έντονα πολλά χρόνια μετά την ανάγνωσή τους. Ένα από αυτά ήταν για μένα το «Κανείς δεν άναβε τα φώτα» του Φελισμπέρτο Ερνάντες. Γελάω τρανταχτά με όποιες αναφορές γίνονται ότι τα διηγήματα του Ερνάντες υπήρξαν ο προπομπός του μαγικού ρεαλισμού. Ο μαγικός ρεαλισμός είναι μια παιδική ασθένεια της λογοτεχνίας (εννοώ του αναγνώστη που καταπιάνεται μαζί της)· κανείς δεν ασχολείται σοβαρά με τα Εκατό χρόνια μοναξιάς του Μάρκες ύστερα από τα είκοσι χρόνια της δική του ζωής! Ο κόσμος του Ερνάντες είναι πολύ πιο βαθύς, σιωπηλός και υποφωτισμένος, μοιρασμένος στη ζωή των ανθρώπων και στη ζωή των αντικειμένων. Και πατάει υπέροχα τα λογοτεχνικά πλήκτρα. «Έχωνα τα χέρια μέσα στην ηχητική μάζα και τη μάλαζα σαν να δούλευα ένα εύπλαστο και ζεστό υλικό· κάθε τόσο σταματούσα, τροποποιώντας το τέμπο, και προσπαθούσα να δώσω νέα μορφή στη μάζα· όταν όμως έβλεπα ότι κινδύνευε να μου κρυώσει, έπαιζα πιο γρήγορα και της έδινα πίσω τη ζεστασιά της. Ένιωθα σαν να βρισκόμουν στο εργαστήρι ενός μάγου. Δεν γνώριζα τα υλικά που είχε αναμείξει για να ανάψει ετούτη τη φωτιά, τον ακολουθούσα όμως σε κάθε του έμπνευση». Διαβάστε και προς θεού μην πυροβολείτε τον πιανίστα!
 
Η απροσδόκητη επανέκδοση των διηγημάτων του μου επιφύλασσε μία δυσάρεστη έκπληξη – πού είναι το αριστουργηματικό «Πλημμυρισμένο σπίτι»; – για να με καθησυχάσει ένα σημείωμα της μεταφράστριας στο τέλος του βιβλίου, ότι αυτή την φορά αποφασίστηκε να βγουν όλα τα διηγήματα της συλλογής «Κανείς δεν άναβε τα φώτα» και το «Πλημμυρισμένο σπίτι» να ενσωματωθεί στην άλλη συλλογή όπου ανήκει και η οποία θα βγει ολόκληρη αν και εφόσον πάει καλά ετούτη εδώ. Γι’ αυτό, το νου σας ρεμάλια, φροντίστε να εκδοθεί· δεν πειράζει, για μια φορά αφήστε την αγορά βιβλίου να καταρρεύσει μην αγοράζοντας μορφωμένες χορτοφαγικές καραβίδες και δώστε τα λεφτά σας σε μια λογοτεχνία που μπορεί να σας ανταμείψει! Θα μου πείτε τώρα ότι και ο Ερνάντες ένας αμόρφωτος ήταν και μάλιστα χωρίς υποτροφία από το Ίδρυμα Γκέιτς – (…) Όταν η οικογενειακή τους φίλη Μαρί Σαιντ-Ιλαίρ Λάμας προσφέρεται να τον προγυμνάσει για να ξαναδώσει εξετάσεις, εκείνος της απαντά: «Δεν ωφελεί κυρία. Δεν μπορώ να μάθω. Πρέπει να δημιουργήσω». Και ήταν ακόμη δώδεκα χρονών. – τέλος πάντων, δικά σας είναι τα λεφτά, πετάξτε τα όπου θέλετε· ίσως με το επερχόμενο λοκντάουν που δεν αργεί, να μοιράσετε πιο συνετά τα 534 ευρώ του επιδόματος, σε ηλεκτρονικές αγορές βιβλίων, βρίζοντας ταυτόχρονα ακόμα πιο ευφάνταστα τις εταιρίες διανομής που καθυστερούν τις παραδόσεις. 
 
Απορεί κανείς που δεν μπορεί να δώσει μια καλύτερη περιγραφή πέρα από την γενική που δίνει και το οπισθόφυλλο ότι τα διηγήματα του Ερνάντες συνδυάζουν το καταλυτικό χιούμορ με την πικρή μελαγχολία του μοναχικού ανθρώπου, αλλά φοβάμαι ότι είναι η αλήθεια – η ολική ανικανότητά μας δηλαδή να το περιγράψουμε καλύτερα. Γιατί μόλις ξεκινάς ένα διήγημα, σύντομα και ανεπαίσθητα, νιώθεις να διολισθαίνεις στο όνειρο, όπως στον ύπνο, αλλά η γλώσσα του Ερνάντες δεν διολισθαίνει ποτέ – είναι ακριβής σαν τον θάνατο και ακριβή σαν τη ζωή. Ψυχανεμίζεσαι ότι η γραφή του θα μπορούσε να μοιάζει με πολλών άλλων συγγραφέων αλλά καθώς διαβάζεις νιώθεις με σιγουριά ότι δεν υπάρχει παρόμοια – το μυαλό σου λέει ναι, η καρδιά σου όμως λέει όχι!
 
[…] «Όλες αυτές οι αναμνήσεις ζούσαν καταχωνιασμένες σε μια γωνιά της ύπαρξής μου, σαν σε χαμένο χωριουδάκι. Ένα χωριουδάκι αύταρκες, αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο. Πάνε χρόνια που κανείς δεν έχει γεννηθεί ούτε έχει πεθάνει εκεί. Ιδρυτές του οι παιδικές μου αναμνήσεις. Ύστερα, πολλά χρόνια αργότερα, ήρθαν και μερικοί ξένοι: οι αναμνήσεις μου από την Αργεντινή. Απόψε είχα την αίσθηση ότι πήγα να ξεκουραστώ στο χωριουδάκι αυτό, θαρρείς και είχα πάρει άδεια διακοπών από τη δυστυχία». 
 
Η «Πράσινη καρδιά» από όπου και το από πάνω απόσπασμα, εκτός από ένα υπέροχο διήγημα είναι και μια αποστομωτική απάντηση στα εργαστήρια δημιουργικής γραφής που σου λένε γράψε ένα διήγημα χρησιμοποιώντας τις τάδε λέξεις, τις τάδε αναμνήσεις, τα τάδε αντικείμενα. Αν και μάλλον δεν το επιδίωκε, με έκανε να διακρίνω αυτή την σατιρική οπτική μέσα στο κείμενό του· ίσως και κάποιοι από εσάς παρατηρήσετε κάτι ανάλογο. Σίγουρα όμως κάποια πράγματα που επαναλαμβάνονται διαρκώς στη γραφή του είναι τα φώτα, που κάποιος τα ανάβει ή κανείς δεν τα ανάβει, η σιωπή πριν και μετά την μουσική, το πιάνο ως ιερό τοτέμ, και πλήθος αντικείμενα που αποκτούν ζωή την οποία έχουν αποστραγγίξει από μοναχικούς ανθρώπους. Η αδυναμία μου να το κρίνω έστω και υποτυπωδώς αντικειμενικά με κάνει να μοιάζω σαν εκείνους τους τύπους που αναφωνούν όλο ενθουσιασμό στο διαδίκτυο: «Ουάου είναι το καλύτερο βιβλίο που διάβασα φέτος!» και μπορεί να διάβασαν μόνο δύο και το ένα να ήταν και ο «Αλχημιστής». Κάπως έτσι συμπεριφέρομαι και εγώ τώρα αλλά δεν μπορώ να πράξω διαφορετικά. Είναι η καλύτερη συλλογή διηγημάτων που έχω διαβάσει· στην ουσία δεν είναι καν συλλογή διηγημάτων, είναι εκείνος ο μυστικός τόπος (πέρα και πάνω από τα είδη) που ξέρουν και έχουν οι σπουδαίοι συγγραφείς για να αυτοπροσδιορίζονται και να χαλαρώνουν από την πνευματική τους κόπωση. Είναι η αρρώστια τους που τους θεραπεύει. «Αγαπώ την… αρρώστια μου περισσότερο κι απ’ τη ζωή μου. Όταν καμιά φορά μού περάσει από το μυαλό ότι μπορεί να θεραπευτώ, με πιάνει θανάσιμη απελπισία». 
 
Η επανέκδοση από το «Μεταίχμιο» είναι πολύ όμορφη. Αρχικά, τσίνησα σαν άλογο. Σιγά σιγά μου άρεσε όμως. Και το κοραλί εξώφυλλο, και ο αλογομούρης και η καρτουνίστικη γραμματοσειρά που τα τελευταία χρόνια μονοπωλεί με παλιμπαιδίστικη διάθεση ο «Ίκαρος». Αν όμως το βρείτε στην πλέον καλτ λογοτεχνική σειρά που πρωτοκυκλοφόρησε, «Αριστουργήματα του 20ου αιώνα», εννοείται να το πάρετε – όπως και την «Τελευταία νύχτα στη Χιλή» του Ρομπέρτο Μπολάνιο. Η μετάφραση και το επίμετρο της Γεωργίας Ζακοπούλου είναι εξαιρετικά. Τα τσιτάτα του Κορτάσαρ και του Μάρκες τα προσπερνώ για δικούς μου προσωπικούς λόγους· του Καλβίνο από την άλλη τα κρατώ, για τους αντίθετους λόγους! Ό,τι και να πει όμως κανείς για να σας διαφωτίσει θα είναι λίγο, μπροστά στο ίδιο το έργο του Φελισμπέρτο Ερνάντες. Μην μένετε στα σκοτάδια. Φως, περισσότερο φως.  
 
«Πάντως, μου φαίνεται ότι κάθε φορά γράφω καλύτερα αυτά που μου συμβαίνουν: κρίμα που αυτά που μου συμβαίνουν είναι ολοένα και χειρότερα».

Σχόλια

«A good reader, a major reader, an active and creative reader is a rereader»

Ποίηση χωρίς τέλος

  Αυτή η χρονιά θα ξεκινήσει ακριβώς όπως τελείωσε: με ποίηση. Συλλεκτική ανάρτηση, σπάνια θα ξαναδιαβάσετε τέτοια. Σπάω την παράδοση (και το ρόδι)! Ακόμα σπανιότερα εντυπωσιάζομαι από ποιητές και ποιήματα. Δεν με συγκινεί η συμπύκνωση του λόγου όταν του λείπει ένα είδος «φλυαρίας» – ψάχνω ποιήματα που είναι αμετροεπή με έναν δικό τους τρόπο και ταυτόχρονα στοχευμένα και ουσιώδη. Ποιήματα που δεν πολυπαίρνουν στα σοβαρά τον εαυτό τους καθώς τσαλαβουτούν χαρούμενα στον χυλό της ειρωνείας. Ποιήματα που, απ' ό,τι σωστά αντιλαμβάνεστε, δεν γράφει η πλειοψηφία των ποιητών. Με δυο λόγια, κυνηγώ το ανέφικτο. Αλλά, αυτό δεν κυνηγάμε όλοι στην έναρξη κάθε χρονιάς; Το φλουρί μου για φέτος – λίρα εκατό – ήταν η Βισουάβα ή Βισλάβα ή όπως αλλιώς, Σιμπόρσκα. Η παλιά ποίηση, η ορθόδοξη, είναι Εδώ!

Με ανώμαλους δεν μιλάω

  Ανωμαλία είναι να μην μπορεί μια γυναίκα να κυκλοφορεί άφοβα στους δρόμους, ανωμαλία είναι να πιστεύεις ότι τα εμβόλια σκοπό έχουν να προκαλέσουν περισσότερο κακό από ό,τι καλό, ανωμαλία είναι να νομίζεις ότι η λογοτεχνία σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, ανωμαλία είναι ακόμα το προφιτερόλ να έχει μόνο ένα σουδάκι μέσα, ανωμαλία είναι και ότι ο «Πατάκης» εξακολουθεί να μην εκδίδει Χέρμαν Μέλβιλ. Και πόσες ακόμα ανωμαλίες! Με τελευταία εκείνη του Ερβέ Λε Τελιέ, ενός συγγραφέα που αγάπησα οριστικά από ένα και μόνο βιβλίο του που είχα διαβάσει κάποτε, το «Όλα τα μανιτάρια τρώγονται», η ουλιπιανή έμπνευση που είχε οραματιστεί το facebook χρόνια πριν από τον δημιουργό του. Κάθε φορά που μπαίνετε στο facebook και αντικρίζετε την ερώτηση «Τι σκέφτεσαι;», ικανή να σας παρασύρει ασυγκράτητα να μας εμπιστευτείτε τις επικές σας μπούρδες, σχεδόν πάντα χωρίς καθόλου φιλτράρισμα και ουσία, να θυμάστε ότι ο Τελιέ κάποτε το έκανε… χίλιες φορές καλύτερα από εσάς, πιο δημιουργικά και κυρίως με περισσότερο χι

Γάτα είσαι

  Οι γάτες είναι υπέροχα πλάσματα και αν δεν είσαι επηρεασμένος από τον «Κυνόδοντα» του Λάνθιμου δύσκολα να μην σε γοητεύουν ή έστω να μην τραβούν την προσοχή σου. Μία από τις αγαπημένες μου συνήθειες είναι να παρατηρώ πώς συμπεριφέρονται οι γάτες. Τι γίνεται όμως αν και εκείνες παρακολουθούν με το ίδιο ενδιαφέρον την ανθρώπινη συμπεριφορά; Κάπως έτσι θα σκέφτηκε και ο Ιάπωνας Σόσεκι Νατσούμε και έγραψε ένα αξιαγάπητο βιβλίο· επιπροσθέτως έγραψε ένα από τα λίγα βιβλία που θα ήθελα να είχα γράψει εγώ. Χεστήκαμε τι θα ήθελες να γράψεις εσύ ρε Μαραμπού, και δίκιο έχετε, δεν αντιλέγω, απλώς σκέφτηκα να το αφήσω εδώ να υπάρχει. Γιατί πάντοτε με ενθουσίαζαν εκείνα τα λιγοστά βιβλία ανεπιτήδευτης σοφίας και γατίσιας συμπεριφοράς που συμπύκνωναν όλη την φιλοσοφία τους και την συγγραφική τεχνική τους σε φράσεις όπως η ακόλουθη: «Ορισμένες φορές επινοώ κάποιες ανοησίες και οι άνθρωποι τις παίρνουν στα σοβαρά, αυτό προκαλεί έναν αισθητικό ενθουσιασμό ακραίας κωμικότητας την οποία θεωρώ ενδιαφέρ

Εγώ σε λέω αγάπη

  Οι πιο συνηθισμένοι απατεώνες στην Ελλάδα συνήθως ενδύονται τους υδραυλικούς που ζητάνε 55 ευρώ για μια τρόμπα στο καζανάκι και δεν μπορείς και να τους πεις «Χέσε με ρε μάστορα» γιατί μετά πώς θα τραβήξεις καζανάκι; Στη λογοτεχνία από την άλλη, το να χαρακτηρίσεις για οποιονδήποτε λόγο τον Χέρμαν Μέλβιλ απάτη , το κάνεις μόνο αν εξυπηρετεί την πλοκή! «Γιατί οι πιο τερατώδεις απ’ όλους τους υποκριτές είναι αυτοί ακριβώς οι κερδοσκόποι: υποκριτές δι’ αντιστροφής της πραγματικότητας· υποκριτές στην παρουσίαση των πραγμάτων ως σκοτεινών αντί φωτεινών· ψυχές που ευημερούν χρησιμοποιώντας όχι τη δυστυχία, αλλά το μύθευμα της δυστυχίας· δάσκαλοι της αισχρής τέχνης τού να κατασκευάζεις δυστυχία· κίβδηλοι Ιερεμίες· νόθοι Ηράκλειτοι που, μόλις η πένθιμη μέρα περάσει, επιστρέφουν, σαν απατηλοί Λάζαροι ανάμεσα στους επαίτες, για να ευφρανθούν με τα κέρδη που απέκτησαν από τα προσποιητά έλκη της κεφαλής τους – φαύλοι κερδοσκόποι!» . Θα με αναγκάσετε να κατέβω πορεία στον Λευκό Πύργο όλοι εσείς πο

Dogs never bite me. Just humans.

    Ψόφια πράγματα το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – τουλάχιστον οι επιλογές μου – αλλά μόλις είδα ότι θα προβληθεί «Η εξουσία του σκύλου», που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Τόμας Σάβατζ, ήξερα ότι θα ρεφάρω γιατί κακό σκυλί ψόφο δεν έχει. Και έτσι έγινε, η ταινία δεν με απογοήτευσε και μου θύμισε πόσο είχα αγαπήσει εκείνο το βιβλίο. Μια παραγωγή του Νέτφλιξ που θα είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα από την 1 Δεκεμβρίου ώστε να προλάβει να κάνει τον κύκλο της στις αίθουσες, με τον Κάμπερμπατς στον ρόλο του Φιλ, τον σωσία του Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν στον ρόλο του Τζορτζ και την ωραία Κίρστεν Ντανστ ως Ρόουζ. Η ταινία, όπως και το βιβλίο, σε πολλούς θα φανούν αργά, αδιάφορα και αλλόκοτα, λόγω του περιεχομένου αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για αριστοτεχνικές δημιουργίες με βάθος. Αντιγράφω εδώ το κείμενο που είχα γράψει στο «Διαβάζοντας» για να θυμάμαι ότι εκείνη η ανάγνωση μετράει ακόμα μέσα μου· σπάνιο, ομολογουμένως.

Dance with the Devil

  A long time ago in a galaxy (στην επαρχία) far, far away… όταν περνούσα την emo φάση μου και έκλαιγα χωρίς λόγο καθώς να καθάριζα κρεμμύδια είχα ανακαλύψει τυχαία ένα βιβλιαράκι που το αγόρασα με τα πρώτα λεφτά που είχα αποταμιεύσει σε ένα βιβλιάριο τραπέζης που είχε δεν είχε μέσα 30 δραχμαί. Εκείνο το βιβλίο ήτο κάποιου ψιλοάγνωστου Χόφμαν μεταφρασμένο υπό του σπουδαίου Καρυωτάκη – αργότερα, όταν οι ισορροπίες άλλαξαν εντός μου, κατάλαβα ότι ο Χόφμαν λειτούργησε κάπως σαν το… καρυωθραυστικό του ποιητή∙ ξέρω, ξέρω, πάγωσε η θάλασσα μέσα σας, μακάρι να βρείτε ένα βιβλίο να πέσει πάνω της σαν τσεκούρι – «το λογοπαίγνιο είναι ένα καυτό σίδερο για μπούκλες στο χέρι της τρέλας και με δαύτο λυγίζει τις σκέψεις» . Ο λόγος είναι ότι ο Χόφμαν αποδείχθηκε μια εξαίσια διαβολική μορφή της παγκόσμιας λογοτεχνίας και τα παιδιά του κυκλοφορούν ελεύθερα γύρω μας – ευτυχώς για αυτά, και για εμάς, είχε πάντοτε δουλειά, και μάλιστα σημαντική, να γράφει αριστουργήματα.

Ομπρέλες, προκαταλήψεις και κροκόδειλοι

  Έχω προκατάληψη με την λατινοαμερικάνικη λογοτεχνία και συνήθως κρατάω ομπρέλα γιατί τις περισσότερες φορές που έπιασα βιβλία τους μετά από λίγο έριχνα κάτι χασμουρητά ωσάν να είχα στόμα κροκόδειλου. Μετρημένες οι εξαιρέσεις. Ετούτο το βιβλιαράκι εδώ μου το πρότεινε η βιβλιοπώλισσά μου και επειδή είχε μόνο φράγκα εφτά (με την ισοτιμία βγαίνει περίπου έντεκα ευρώ) είπα να το αγοράσω. Και δεν το μετάνιωσα καθόλου. Σπανίως παρασύρομαι από τις προτάσεις των άλλων. Ξέρω καλά πια ότι αρκεί μια ματιά για να επιλέξω ή να απορρίψω ένα βιβλίο ό,τι και αν μου πουν οι άλλοι. Αλίμονο σε αυτούς που διαλέγουν βιβλία μέσα από τα αλλήθωρα μάτια τρίτων. Από την άλλη, ενίοτε χρειάζεται να θρέφεις και τις προκαταλήψεις των άλλων, Αστείος φαίνεται αυτός, ειρωνικός και αλλόκοτος, ας του πλασάρουμε αυτό το συγκεκριμένο βιβλίο – το μεροκάματο να βγαίνει, παιδιά. «Βιοπορίζομαι από τις προκαταλήψεις των άλλων. Δεν βγάζω πολλά κι η δουλειά είναι αρκετά σκληρή» .

Αισιόδοξη τοξικότητα

  Η αιώνια συζήτηση γύρω από τον Σελίν μου θυμίζει κάτι ταμπέλες σε διάφορα χιπστερομάγαζα του τύπου «Αν είσαι ομοφοβικός, ρατσιστής ή θρησκόληπτος, μην μπαίνεις στο μαγαζί μου!» (αν διαλέγεις πελάτες, σύντομα θα είσαι ο τελευταίος που θα μπαίνεις στο μαγαζί σου) ή κάτι προφίλ στα σόσιαλ μίντια, «Παρακαλώ κάντε μου την χάρη να αυτοδιαγραφείτε!» (εσύ κάνε μας την χάρη!) και κάτι τέτοια σαχλά. Ο κόσμος γίνεται κάπως πιο πολύπλοκος μετά τα πέντε και όσο και αν φωνάζουμε τη μαμά μας να έρθει να μας σκουπίσει στην τουαλέτα δεν πρόκειται να το κάνει – όταν γίνουμε εικοσιπέντε ίσως καταφέρουμε και την μεταπείσουμε. Από την τοξική αισιοδοξία που κατακλύζει όλο και περισσότερο την κοινωνία σε όλα τα επίπεδα προτιμώ απερίφραστα την αισιόδοξη τοξικότητα ενός Σελίν. Αισιόδοξη; Ναι. Γιατί πριν μάθεις τι μπορείς να γίνεις πρέπει να μάθεις πρώτα τι είσαι. Άνθρωπος – 70% νερό (ορίστε, ακόμα και ένας φασίστας όπως ο Σελίν βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο) και 30% σκατά, οκ. «Ο Εβραίος αποτελείται από 85% θ

Άτιμη κοινωνία! Άλλους τους κατεβάζεις και άλλους τους ανεβάζεις στα τάρταρα!

Πριν δέκα μέρες μπήκε ο νέος χρόνος και όσοι δεν έχετε διαβάσει ποτέ σας Μέλβιλ, νομίζω ότι ήρθε ο καιρός να τον βάλετε στο πρόγραμμα. Πώς θα σας φαινόταν όμως αν υπήρχε ένα Ημερολόγιο Μέλβιλ όπου θα μπορούσατε να σημειώνετε στην κάθε ξεχωριστή μέρα, την υπενθύμιση «Να διαβάσω Μέλβιλ!», σαν ενοχλητική επίπληξη στον τεμπέλη εαυτό σας; Εγώ, προσωπικά, το βρίσκω τέλειο! Την ιδέα για την υλοποίηση αυτού του ημερολογίου έκανε πράξη ο Σ.Μ.Ε.Δ. (Σύλλογος Μεταφραστών-Επιμελητών-Διορθωτών) και εντελώς αναπάντεχα έκανε και ποδαρικό στην νέα αναγνωστική μου χρονιά. Ημερολόγιο Μέλβιλ όμως χωρίς λογοτεχνία δεν παίζει, κι έτσι, μέρος αυτής της έκδοσης είναι και ένα υπέροχο διήγημα που πρωτοδημοσιεύτηκε στο Harper’s Magazine τον Απρίλιο του 1855 και μεταφράζεται (νομίζω) πρώτη φορά στα ελληνικά. Γι’ αυτό σας λέω, αν καταφέρετε να βρείτε το ημερολόγιο, αναγκαστικά θα διαβάσετε Μέλβιλ και θα σας μείνει και το ημερολόγιο άθικτο αφού δεν θα χρειαστεί να επιπλήττετε εκεί μέσα τους εαυτούς σας!

Τελειωμένοι

    Είμαστε γεννημένοι ο ένας για τον άλλον. Τέλος. Αυτά στην αρχή, βέβαια. Γιατί μετά, ανάθεμα την ώρα που βρέθηκες μπροστά μου. Αυτή η σχέση των σχέσεων όμως, μπορεί κάλλιστα να επεκταθεί και στα βιβλία. Μόνο που σε μένα λειτούργησε αντίστροφα· ανάθεμα την ώρα που βρέθηκε μπροστά μου, είπα για αυτό το βιβλίο, μου το δάνεισαν επειδή δεν άρεσε (ωραίο προμόσιον), ήθελα από την άλλη να δω και την ταινία του Κάουφμαν , ας πάει στα κομμάτια, θα το ξεκινήσω, με την σκέψη ήδη από την αρχή να βάλω ένα τέλος όταν δω ότι δεν τραβάει το πράγμα. Αλλά, γαμώτο, τραβούσε. Για ελάχιστους αναγνώστες αυτό θα είναι το βιβλίο της ζωής τους, σύμφωνοι. Κι όμως. «Είναι εντυπωσιακό. Όταν βλέπεις κάποιον με τους γονείς του, αποδεικνύεται απτά ότι όλοι είμαστε αποτέλεσμα σύνθεσης» . Όπως ακριβώς και τα αξιανάγνωστα βιβλία, τα συγγραφικά παιδιά των δημιουργών τους – ξεράστε με την ησυχία σας και ελάτε πίσω. Μείνετέ μου πιστοί! Σας αγαπώ !