«Ρωμαίο! Ρωμαίο! [...] Άλλαξε τ' όνομά σου!» Και το νέο όνομα του Ρωμαίου ευρετηριάστηκε λάθος και επήλθε η τραγωδία.
Ένα βασικότατο μειονέκτημα του βιβλίου είναι το ευρετήριο ονομάτων, ένα ολότελα άχρηστο ευρετήριο ονομάτων, για να είμαι ακριβής. Ένας μέσος αναγνώστης πόσες φορές θα ανατρέξει στο ευρετήριο ονομάτων; Μία; Δύο; Άντε τρεις το πολύ. Αναζητά έναν αριθμό που θα τον παραπέμψει σε μία πληροφορία. Τι πιο απλό! Έτσι σκέφτηκα και εγώ και όταν είδα το όνομα «Χόγκαρθ» για τρίτη φορά στο κείμενο αντιλήφθηκα ότι δεν θυμάμαι ποιος είναι ακριβώς. Δε ρίχνω μια ματιά στο ευρετήριο να δω πότε ήταν η πρώτη του εμφάνιση να ξαναθυμηθώ ποιος είναι, αναρωτήθηκα. Μάταιος κόπος, ο Χόγκαρθ δεν εμφανιζόταν στην σελίδα που με παρέπεμπε. Επίσης, διαπίστωσα ότι στην σελίδα όπου βρισκόμουν, την 46, και έβλεπα ολοκάθαρα το όνομα «Χόγκαρθ» εμπρός μου, στο ευρετήριο δεν αναγραφόταν η σελίδα 46!! Εκεί κατάλαβα ότι όλο το ευρετήριο θα είναι επιεικώς σκατά – και άρχισα να νευριάζω. Δεν ήθελα όμως να είμαι άδικος και άρχισα να ξανακοιτάω τις σελίδες προσεκτικά, να παρατηρώ μήπως και αναφέρεται το όνομα και εγώ το παραβλέπω. Έψαξα πολλά ονόματα και παρά τις αδιαμφισβήτητες επαληθεύσεις μου πάντοτε διατηρούσα μια ενοχλητική αμφιβολία ώσπου... έπεσα στον Σβέντενμποργκ (κατάρα!). Σύμφωνα με το ευρετήριο ονομάτων, η πρώτη αναφορά στο όνομα «Σβέντενμποργκ» γίνεται στην σελίδα 17, έλα όμως που, τι αλλόκοτο μυστήριο... το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου ξεκινάει στην σελίδα 19!!!! Η σελίδα 17 είναι κατάλευκη και έχει μόνο ένα όνομα πάνω της που δεν αφήνει περιθώρια λάθους – γράφει μόνο, ΟΥΙΛΛΙΑΜ ΜΠΛΕΙΚ, και είναι η αρχή του βιβλίου (για την ιστορία, η αναφορά στον Σβέντενμποργκ πρωτοεμφανίζεται στην σελίδα 21). Μην γίνεσαι γκρινιάρης, θα πείτε, τα ευρετήρια ονομάτων είναι υπερεκτιμημένα, ψάξε στο google να τα βρεις. Άντε, για τα γνωστά ονόματα να ψάξω, αν όμως εμφανίζεται 30 φορές στο βιβλίο, μια τριτοτέταρτη ξάδερφη του Μπλέηκ που ίσως έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή του ποιητή, θα πρέπει να την ξέρει η Βικιπαίδεια; Εξάλλου, γι'αυτό οι σοβαροί αναγνώστες διαβάζουμε σοβαρά βιβλία με επαρκείς πηγές, αν θέλαμε μια πρόχειρη κουτσομπολίστικη βιογραφία του Μπλέηκ θα ξεφυλλίζαμε την Daily Mail.
Νεύτων. Χαρακτικό του Μπλέηκ. |
Ίσως έγινε μια αλλαγή στη σελιδοποίηση ή άλλαξε το σχήμα του βιβλίου από κανονικό σε μεγάλο και όλα μετατοπίστηκαν, αλλά, όπως ευκρινώς διαπιστώνετε, δεν μου καίγεται καρφάκι! Η δημιουργία ενός ευρετηρίου είναι μπελαλίδικη δουλειά όμως ο σκοπός του είναι συγκεκριμένος και μια λάθος κίνηση τα καταστρέφει όλα. Θα αρκούσε μια σημείωση στο ευρετήριο που να λέει ότι οι αναφορές μετατοπίστηκαν κάτα χ σελίδες πίσω ή μπροστά (αν υπάρχει ένας «αλγόριθμος» μετατόπισης που να έγινε αντιληπτός από τους επιμελητές) ή να απαλειφθεί εντελώς ως ένας ακατανόητος αχταρμάς. Η σημείωση όμως δεν υπάρχει είτε γιατί δεν το κατάλαβαν (πράγμα απογοητευτικό) είτε γιατί το κατάλαβαν αλλά σκέφτηκαν, ποιος σπαστικός αναγνώστης θα κάτσει να συμβουλευτεί το ευρετήριο (πράγμα απογοητευτικότερο). Μειώνει αυτό το λάθος, την αξία και την σπουδαιότητα της υπόλοιπης έκδοσης; Μάλλον όχι (γιατί πρόκειται πραγματικά για θαυμάσια έκδοση), αλλά μειώνει σαφώς, τι λέω, εξαλείφει την δουλειά του ευρετηριαστή. Πρέπει να γυρίσει τα λεφτά που πήρε, πίσω... ή αν η μετατόπιση έγινε εν αγνοία του, πρέπει να ζητήσει περισσότερα λεφτά για ψυχική οδύνη! Επίσης, ποιος μου λέει ότι δεν πλήρωσα 1 επιπλέον ευρώ στην τελική τιμή του βιβλίου, για ένα άχρηστο ευρετήριο; Πέρα από το οικονομικό όμως, με χάλασε πάρα πολύ ως αναγνώστη, βλέπω πια κύριο όνομα στο κείμενο και σκέφτομαι το ευρετήριο. Όταν ανακάλυψα το λάθος με τον Χόγκαρθ έμεινα μισή ώρα τσαντισμένος και κατάφερα να διαβάσω μόνο 2 γραμμές εκείνης της σελίδας – γιατί στην δεύτερη γραμμή εμφανίστηκε το μοιραίο όνομα! Ξεκίνησα με τόση λαχτάρα αυτό το υπέροχο βιβλίο και κατέληξα (ακουσίως) να δηλητηριάσω την απόλαυση, σκεφτόμενος διαρκώς το εκνευριστικό ευρετήριο. Θεέ μου, γιατί με άφησες να φάω από το Δέντρο της Γνώσης;
ΤΕΛΟΣ ΜΙΡΛΑΣ! ΕΥΡΕΤΗΡΙΑΣΤΕ ΜΕ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΠΑΣΑΡΧΙΔΗΣ!
Υ.Γ. 2666 Υποψιάζομαι ότι θα είναι το μοναδικό μειονέκτημα αυτής της θαυμάσιας έκδοσης. Να την αγοράσετε με κλειστά μάτια, δεν το συζητώ! Απλώς, δεν μπορούσα να παραβλέψω αυτό το παράπτωμα – θα έπεφτε η κορνίζα του πτυχίου μου από το σαλόνι!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Κουβεντολόι με μια μούμια!
Σημ: Εδώ λέγονται ιστορίες μόνο για αραχνιασμένα κρανία, οι "ψεκασμένοι" θα απομακρύνονται διακριτικά.