Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μαύρα μεσάνυχτα


 
Ξημερώματα δίνεις δικαιώματα και όποιος νύχτα περπατεί ξέρουμε καλά τι πατεί, αλλά αν είσαι νυχτοφύλακας δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Το ρίχνεις στο γέλιο λοιπόν, γιατί έτσι κι αλλιώς η κάθε μέρα είναι γεμάτη δράματα, δεν σηκώνει αστεία. «Εμείς οι νυχτοφύλακες και ποιητές πράγματι δεν πολυνοιαζόμαστε για τα πάρε-δώσε των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καθώς είναι πλέον αναμφισβήτητο γεγονός: Οι άνθρωποι είναι όσο πράττουν εξαιρετικά πεζοί και το πολύ όταν ονειρεύονται παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον». Βιβλίο νυχτερινής περιπλάνησης και αποπλάνησης και πλάνης, το βιβλίο του Μποναβεντούρα είναι ένα συμπυκνωμένο, και από τα πιο σκοτεινά, δείγμα του γερμανικού Ρομαντισμού που περιέχει τις βασικότερες πτυχές αυτού του λογοτεχνικού κινήματος και ξεδιπλώνει με πολύ κατανοητό τρόπο η Αλεξάνδρα Ρασιδάκη στο επίμετρο. Αναμφιβόλως έχω μαύρα μεσάνυχτα γύρω από τον γερμανικό Ρομαντισμό, το παραδέχομαι και μόνος μου, αν όχι και για την λογοτεχνία εν γένει, και γι’ αυτό είμαι διατεθειμένος να καλύψω κάποια κενά, ξεκινώντας να βλέπω τα πράγματα υπό ρομαντική οπτική γωνία, καλοκαιράκι γαρ! «Είναι καλό που πολλοί δεν το καταλαβαίνουν, καθώς στη διοπτροφόρα εποχή μας τα πλέον μεγάλα αντικείμενα έχουν απομακρυνθεί τόσο πολύ που μετά βίας τα ξεδιακρίνει κανείς πέρα μακριά, αν κοιτάξει μέσα από κιάλια∙ αντιθέτως, καλλιεργούμε με ιδιαίτερη φροντίδα τα μικρά, επειδή οι μύωπες βλέπουν καλύτερα ό,τι βρίσκεται κοντά τους».
 
Ο Ρομαντισμός είναι ένα κίνημα που τελευταία αρχίζει να με ενδιαφέρει πολύ χάρη στα συναρπαστικά βιβλία του Χόφμαν. Γνωρίζω κάποιους βασικούς εκπροσώπους του κινήματος, κάποιες βασικές θεματικές του και καταλήγω να κρατώ μια αμφίθυμη στάση απέναντί του. Υπάρχουν πράγματα που με κάνουν να βαριέμαι αφόρητα και άλλα που με εντυπωσιάζουν στον υπέρτατο βαθμό. Αγαπώ τον Χόφμαν, τον θεωρώ ασύλληπτη διάνοια και σκοπεύω να διαβάσω όλα τα βιβλία του. Επίσης πιστεύω ότι ο Χόφμαν έκανε την υπέρβαση, ξεπερνώντας το ίδιο το κίνημα που τον γέννησε και βρίσκεται ακόμα να πρωτοπορεί σε μια λογοτεχνία που έχει αλλάξει έκτοτε πολλές μορφές. Αντιθέτως, υπήρξαν άλλοι συγγραφείς που έμειναν πιασμένοι στις λογοτεχνικές τους αγκυλώσεις και ξέφτισαν καλλιτεχνικά πριν προλάβουν να απαγκιστρωθούν. Ο Μποναβεντούρα βρίσκεται κάπου στη μέση. Όσο κρατάει την σατιρική και κυνική του σπίθα αναμμένη είναι καταπληκτικός, μόλις προσπαθεί να διαφωτίσει λίγο τις βασικές αρχές του ρομαντισμού εν είδει προγραμματικής διακήρυξης περισσότερο, παρά λογοτεχνικής αφήγησης, τότε επέρχεται το γλάρωμα και μόνο κάποιες σποραδικές και ενοχλητικές τσιμπιές τρόμου και ειρωνείας έρχονται να διαταράξουν τον ύπνο σου. «(…) αρχικά έχουμε ένα σταθερό Εγώ, που στο ρόλο του νυχτοφύλακα, τρελού, κουκλοπαίχτη, και ποιητή σατιρίζει και καυτηριάζει τον περίγυρό του, ελέγχοντας απόλυτα το υλικό του, στο οποίο ενίοτε και παρεμβαίνει δημιουργώντας καταστάσεις και οργανώνοντας την αφήγηση. Από τη Δωδέκατη νυχτερινή περίπολο και εξής γίνεται εμφανής η κρίση ταυτότητας του νυχτοφύλακα, που χαρακτηρίζεται από ακραία μοναξιά, αγωνία και απόγνωση»
 
http://www.artnet.com/artists/lovis-corinth/die-nachtwachen-des-bonaventura-7IYd8oJqB4fI6eBUNSp9Ow2

Αυτή η κρίση ταυτότητας δεν σημαίνει ότι είναι μετέωρη και δεν πατάει σε γερές θεωρητικές βάσεις (που εξηγεί εξάλλου το επίμετρο) αλλά προσωπικά νομίζω ότι βαίνει εναντίον της ίδιας της καλλιτεχνικής αξίας του βιβλίου που αν ήξερε περισσότερο ποιο είναι το πραγματικό Εγώ του θα μας πρόσφερε μια σάτιρα άνευ προηγουμένου. «Όσο πιο δυνατά και σίγουρα κυριαρχεί ο άνθρωπος πάνω στον εαυτό του τόσο πιο ασήμαντο του φαίνεται το καθετί μυστηριακό και θαυμαστό, από τους μασόνους ως τα μυστήρια ενός άλλου κόσμου». Συμφωνώ επί της αρχής αλλά δεν είσαι Χόφμαν ρε Μποναβεντούρα – αν και πολλοί ισχυρίζονται ακόμα ότι μπορεί και να είσαι –, ήθελαν δουλίτσα κάποιες περιπολίες, νύσταζες μάλλον όταν τις έγραφες. Το βιβλίο στο σύνολό του κρίνεται θετικά και σίγουρα σηκώνει τουλάχιστον μία ακόμα ανάγνωση (την οποία εγώ προσωπικά δε θα του προσφέρω), συνδυαστικά ίσως με κάποια μελέτη για το εγχείρημα που προσπάθησε να φέρει εις πέρας. Η έκδοση της «Άγρας» ως συνήθως είναι αξιόλογη, και το ίδιο η μετάφραση και το 30σέλιδο επίμετρο της Αλεξάνδρας Ρασιδάκη. Το κουνούπι του εξωφύλλου πάλι είναι αξιόμαχο, το διακρίνετε, νομίζω. Τέλος πάντων, κάντε ό,τι σας φωτίσει η Παναγία. Δεν επιμένω, έχει και ζέστη. Όπως και να ’χει εγώ δεν είμαι κριτικός, τι θέλω και ανακατεύομαι! Θα βρω κάνα μπελά.
 
[…] «Σοφολογιότατοι! Στέκω μπροστά σας ως κατηγορούμενος για συκοφαντική δυσφήμιση και όλα τα corpora delicti μιλούν εις βάρος μου, μεταξύ των οποίων τείνω να συγκαταλέξω κι εσάς τους ιδίους, καθότι θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει corpora delicti όχι μόνο τα εργαλεία που μαρτυρούν ένα συγκεκριμένο έγκλημα, όπως π.χ. λοστούς, τη σκάλα του διαρρήκτη κλπ. αλλά και τα ίδια τα σώματα στα οποία κατοικεί το έγκλημα. Βέβαια, θα ήταν σκόπιμο να μην έχετε γνώση των εγκλημάτων μόνο ως καλοί θεωρητικοί, αλλά και ως φρόνιμοι πρακτικοί να είστε σε θέση να τα ασκήσετε, όπως άλλωστε διαμαρτύρονται εντόνως και οι ποιητές ότι οι κριτικοί τους δεν είναι σε θέση να συνθέσουν ούτε έναν στίχο και παρ’ όλα αυτά αξιώνουν να κρίνουν τους δικούς τους∙ – και τι θα αποκρινόσασταν εσείς, πάνσοφοι, αν, κατ’ αναλογία κάποιος κλέφτης, μοιχός ή άλλος επιτήδειος του σιναφιού που καλείσθε να δικάσετε, σας έθετε το ίδιο ζήτημα, αμφισβητώντας την καταλληλότητά σας να κρίνετε στο δικό του αντικείμενο, επειδή δεν το γνωρίζετε εξ ιδίας πείρας.» 
 

Σχόλια

«A good reader, a major reader, an active and creative reader is a rereader»

En passant

  Το «Αν πασάν» είναι ένας σκακιστικός κανόνας, περιθωριακός και άγνωστος αλλά ιδιαιτέρως αποτελεσματικός και σημαντικός. Στις αρχικές τους κινήσεις, τα πιόνια έχουν το δικαίωμα να κινηθούν ένα ή δύο τετράγωνα μπροστά. Αν επιλέξουν να κινηθούν δύο τετράγωνα μπροστά και ένα αντίπαλο πιόνι βρίσκεται σε τέτοια θέση ώστε να μπορούσε να το αιχμαλωτίσει αν το πιόνι που κινήθηκε δυο τετράγωνα αποφάσιζε να κινηθεί μόνο ένα, τότε, έχει το δικαίωμα να το αιχμαλωτίσει και σε αυτή την περίπτωση που κάνει δύο βήματα. Έχουμε δηλαδή, αν πασάν... αιχμαλωσία εν τη διελεύσει. Είναι δυσνόητο στην περιγραφή αλλά αρκετά ξεκάθαρο στην πράξη. Βέβαια, όταν είσαι αρχάριος σκακιστής και το συναντήσεις πρώτη φορά σε ηλεκτρονική παρτίδα, τότε πείθεσαι ότι κάποιο «bug» έχει η ιστοσελίδα, ότι σε χακάρανε ή ότι άρπαξες όλες τις ιώσεις του κυβερνοχώρου. Τα βιβλία του Ναμπόκοφ, μου προσφέρουν την ισχυρή εντύπωση ότι αποτελούν ένα συνεχές λογοτεχνικό en passant, σε αιχμαλωτίζουν εν τη διελεύσει.

Αποδοχή cookies

«Ευτυχώς, αν θέλει κάποιος να βρει μεστές απόψεις για καλά βιβλία, υπάρχουν ήδη πολύ αξιόλογα βιβλιοφιλικά μπλογκ, όπως το κορυφαίο, του Librofilo ή το αγαπημένο του, του Μαραμπού» . Να ξέρετε ότι όταν μου δίνουν γλυκό, έστω και σε μορφή βιβλίου, το αποδέχομαι αμέσως. Επίσης, να ξέρετε ότι ενίοτε μπορεί να γράφω για βιβλία που δεν έχω διαβάσει, όλοι το κάνουμε αυτό, απλώς οι περισσότεροι εντελώς αποτυχημένα, αλλά ποτέ δεν γράφω για βιβλίο που δεν μου άρεσε προφασιζόμενος το αντίστροφο∙ όλοι το κάνετε και αυτό, απλώς οι περισσότεροι εντελώς αποτυχημένα. Το βιβλίο είναι δώρο της συγγραφέα, καλής διαδικτυακής φίλης, και η άποψή μου για αυτό ολότελα υποκειμενική – ξέρω, απανωτά σοκ! – και ουδεμία σχέση έχει με την αντικειμενική κριτική που από καιρό θα έπρεπε να γίνει αντικείμενο κριτικής, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Από το να μασήσω τα λόγια μου, θα προτιμήσω τα μπισκότα. «Όχι πως δεν ήταν επηρεασμένος και από το ιστολόγιο «Πιπέρι και σπασμένες γραμμές» με τις λαχταριστές αναρτήσεις σχετικά ...

Το Δώρο

Θα μπορούσε ο Στέφανος Ξενάκης να είναι ο Στέφανος Δαίδαλος του σήμερα; Ή να το αλλάξω κάπως για να ’χουμε καλό ρώτημα: θα μπορούσε ο Τζέημς Τζόυς (μαζί και οι όποιες καλλιτεχνικές μεταμορφώσεις του) να γίνει ένας motivational speaker της σημερινής εποχής; Κανείς πλέον (αν υποθέσουμε ότι μπορούσε κάποτε) δεν διαβάζει τον «Οδυσσέα». Δεν μπορεί να αντέξει ότι αυτό το βιβλίο τον περιγράφει, ακόμα και σήμερα ή και περισσότερο σήμερα, τόσο καλά παρά την μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου. Του αφιερώνει μία μέρα τον χρόνο, την σημερινή (παρόλο που άλλαξε η μέρα, το blogger έμεινε σταθερά πίσω!), και μετά τον στέλνει αδιάβαστο. Αν κάποιος όμως του σερβίρει για πρωινό όμορφες φράσεις με γαρνιτ ούρα υπέροχα σκίτσα, τότε μπορεί να νιώσει στιγμιαία χαρά και να βελάζει σαν ανέφελο πρόβατο στα λιβάδια του χρόνου. 

Kinds of kindness

Τα περισσότερα μαγαζιά έχουν ήδη στολίσει με ελλειμματικό γούστο, οι κουραμπιέδες άρχισαν να ανταγωνίζονται τα μελομακάρονα – και τα δυο μαζί την Dubai chocolate –, η Black Friday με τις ασυναγώνιστες τιμές της θα κοντράρει στα ίσα την αληθινή ύπαρξη του ΑΙ Βασίλη, ο καιρός προσπαθεί να τα βρει με τον απορυθμισμένο θερμοστάτη του και γενικά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα είμαστε. Και μέσα σε όλα αυτά, οι δημοσιογράφοι, οι αθλητές, η εκκλησία, τα ιδρύματα, οι πολιτικοί (που είναι για τα ιδρύματα) θα δείξουν το καλοσυνάτο πρόσωπό τους στους ταλαίπωρους ετούτου του κόσμου. Και μην ξεχνάμε, ότι κυρίως τα Χριστούγεννα είναι για τα παιδιά – και για όλα εκείνα που γιόρταζε η πρόσφατη «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης των παιδιών». «Πάντοτε, τα Χριστούγεννα έβγαζαν στους ανθρώπους τον καλύτερο αλλά και τον χειρότερο εαυτό τους».    

Ασκήσεις μνήμης

  Τις ασκήσεις ύφους τις κατέκτησε σε βαθμό που λίγοι συγγραφείς φτάνουν , με τις ασκήσεις μνήμης όμως κανείς άνθρωπος δεν τα βγάζει εύκολα πέρα. Όλοι μας γράφουμε autofiction από 8 χρονών – Περιγράψτε μας τα πιο ωραία σας Χριστούγεννα – τα νεύρα μου! Το autofiction πλέον μοιάζει να είναι ένας ευφημισμός για να αποδεχόμαστε κάποιες συγγραφικές μετριότητες ως κάτι παραπάνω από αυτό που είναι. Είναι προσβολή να θεωρείς ότι ο Τζόυς ή ο Σελίν (που επιτέλους σε λίγες μέρες θα εκδοθεί το «Θάνατος επί πιστώσει»∙ Γκάλοπ: ποιο άργησε περισσότερο; Το Μετρό Θεσσαλονίκης ή το βιβλίο του Σελίν;) έγραψαν autofiction. Το ίδιο ισχύει και για τον Καλβίνο στη συγκεκριμένη συλλογή. Δεν θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε! «Μόνο πετώντας πράγματα μπορώ να βεβαιωθώ πως ακόμα δεν έχει πεταχτεί κάτι από μένα, κάτι που ίσως να μην είναι ούτε και θα είναι για πέταμα» .  

Βαρύ περιστατικό

Συγγραφείς με χιούμορ δεν χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης, θεωρώ, από το αναγνωστικό κοινό. Ποιος ξέρει πόσα ελαττώματα πασχίζει να κρύψει πίσω από αυτό, θα σκέφτονται, και δεν μπορεί, κάποιο ελάττωμα θα έχει να κάνει σίγουρα και με την συγγραφή. Επίσης το χιούμορ αξιώνει ευφυΐα και το κοινό δεν θέλει να περνιέται για ηλίθιο. Ο Άμπροουζ Μπιρς με τις διάσημες σατιρικές ιστορίες του και τα σκωπτικά λήμματα θα μπορούσε να θεωρηθεί ένας τέτοιος∙ καλός για να χαμογελάμε πού και πού, μας κάνει ενίοτε και τον έξυπνο, αλλά δεν πειράζει, καλή καρδιά. Ίσως να ήταν έτσι – αν και δεν συμμερίζομαι καθόλου αυτή την άποψη – αν δεν έγραφε τα διηγήματα από τις εμπειρίες του στον Αμερικανικό Εμφύλιο. Σκλάβος του για πάντα!    

The Elephant Man

Υπάρχει ένας ελέφαντας στο δωμάτιο – όχι ρε, δεν εννοώ εσάς, φάτε ελεύθερα όσο θέλετε! – και αυτός δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον άνθρωπο. Οξύμωρο, καταλαβαίνω, αλλά στο περίκλειστο δωμάτιο που είναι ο κόσμος ολάκερος, αν θες να παραμένεις ανθρώπινος πρέπει να έχεις καρφωμένα τα μάτια σου στον ελέφαντα. «–Είναι επειδή, με τον τρόπο που ο κερατάς σου παρουσιάζει τα πράγματα, παραέδινε την εντύπωση ότι έφτυνε κατάμουτρα το είδος για το οποίο πέθανε ο Κύριός μας. Δεν είχες την αίσθηση ότι υπέγραφες υπέρ των ελεφάντων αλλά εναντίον των ανθρώπων» . Διαβάζω το βιβλίο του Ρομαίν Γκαρύ περίπου από τον Ιούλιο, κυρίως επειδή τα μεγάλα βιβλία τα διαβάζω τραπεζίως , δηλαδή ανάμεσα σε άλλα μικρότερα αναγνωστικά γεύματα (και τις τελευταίες μέρες και κυριολεκτικά)∙ αλλά αυτό δεν με ενοχλεί καθόλου γιατί υπήρξε ένα από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα τα πολλά τελευταία χρόνια, και αν δεν ανανέωσε την πίστη μου στον άνθρωπο, τουλάχιστον ανανέωσε εκείνη στο μυθιστόρημα: «ο καθείς και οι ελέφαντές του, ...

100% cotton

Μπορεί τον τελευταίο χρόνο να δουλεύω στον τριτογενή τομέα παραγωγής και συγκεκριμένα σε στεγνοκαθαριστήριο – φροντίζοντας να μην τα κάνω μούσκεμα με τα ρούχα… ενώ τα κάνω μούσκεμα! – και να χαζεύω στα ταμπελάκια τι ποσοστό επί τοις εκατό βαμβάκι περιέχουν – πολυεστέρα, κερδάμε! – αλλά υπήρξαν σκληρές εποχές που δεν βελτιώθηκαν και ιδιαίτερα για πολλούς ανθρώπους, που για 100% βαμβάκι πληρωνόσουν ένα υποπολλαπλάσιό του και θα έπρεπε να λες και ευχαριστώ από πάνω. «Η αχαριστία αποτελεί συστατικό στοιχείο του χαρακτήρα των ανθρώπων σε τέτοιο βαθμό, που είναι προτιμότερο να τη θεωρεί κανείς προκαταβολικά δεδομένη και να μη στενοχωριέται» . Εδώ το ίδιο σου το πλυντήριο δεν είναι αξιόπιστο (στους χρόνους) και δεν λέει την αλήθεια, γιατί περιμένεις να το κάνουν οι άνθρωποι;

Το κτίσμα

  Τώρα που έφτασε αισίως 46 Αυγούστου και χειμώνιασε για τα καλά, ποιος δε θα ήθελε να διαβάσει μία καλή ιστορία δίπλα στο τζάκι! Τι γίνεται όμως αν το τζάκι, και συγκεκριμένα η καμινάδα, είναι το θέμα της ίδιας της ιστορίας; Μην σας παγώνει αυτό, γιατί την ιστορία την έγραψε ο Χέρμαν Μέλβιλ και τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά όταν συμβαίνει αυτό. Η λογοτεχνία του είναι πάντα πρόσφορη σε αναλύσεις που θεωρητικά θα βελτίωναν την κατανόηση που κρύβεται βαθιά στα θεμέλια κάθε έργου του, αλλά ταυτόχρονα ίσως θα κατέστρεφε τα οφέλη που υπάρχουν στα υψηλότερα διανοητικά πατώματα, απόρροια της μαγευτικής του αρχιτεκτονικής γραφής – «Ή, μάλλον, αυτή η ίδια δίνει απαντήσεις ασταμάτητα, ασταμάτητα ταλανίζοντάς με μ’ αυτή την τρομερή της ζέση για βελτίωση, η οποία δεν είναι παρά μια ελαφρότερη απόδοση της λέξης καταστροφή».

Σαν ναυαγοί, σαν ροβινσώνες

Ο βιασμός ενός βιβλίου και ενός συγγραφέα γίνεται με τις διασκευές . Συγγραφείς μεγάλου βεληνεκούς και εξαιρετικού κύρους όπως ο Ντάνιελ Ντιφόου, ο Ρόμπερτ Στήβενσον, ο Ιούλιος Βερν και ο Τζόναθαν Σουίφτ (με την ευκαιρία, να ξαναπώ ότι «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ» είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία. Δεν είναι απλώς ένα από τα καλύτερα βιβλία του είδους· ή του 18ου αιώνα· ή της αγγλοσαξονικής λογοτεχνίας. Πέρα από κάθε είδους περιορισμό, τροπικό, χρονικό ή χωρικό, το βιβλίο του Σουίφτ είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχουν γραφτεί επί γης) αντιμετωπίζονται από το αναγνωστικό συγγραφικό φαντασιακό σαν μικρομέγαλοι συγγγραφίσκοι που είχαν κόλλημα με την παιδική ηλικία και ανακλύκλωναν απλοϊκές ιστορίες που δεν πρέπει να διαβάζονται μετά τα δώδεκα – λες και το να είσαι παιδί είναι ιδιότητα μόνο ενός παιδιού. Κούνια που σας κούναγε!