Επιτέλους ανάσταση!, λένε συγγενείς και φίλοι όταν μας βλέπουν να ξεπροβάλουμε στον κόσμο. Είναι τέλος Μαρτίου και σίγουρα όλοι οι εγχώριοι εσωστρεφείς μαζεύουν δυνάμεις για το πασχαλινό τραπέζι που πλησιάζει έτσι ώστε να μην νιώθουν πιο άβολα από το αρνί. Έμαθαν πια με πολύ κόπο ότι δεν ισχύει απόλυτα αυτό το Ό,τι δεν μπορείς να αποφύγεις, τουλάχιστον απόλαυσέ το και «ξέρουν ότι το ωραιότερο, το πιο ανακουφιστικό πράγμα που μπορεί να σου τύχει είναι να ακυρωθεί μια συνάντηση». Ετούτο το βιβλίο σίγουρα δεν επιδιώκει να λύσει το 30ο πρόβλημα του Αριστοτέλη, ίσως ούτε καν θέλει να πει τα πράγματα έξω από τα δόντια, απλώς επικυρώνει σκέψεις και συναισθήματα που βιώνει ένας στους τρεις ανθρώπους∙ οι άλλοι δύο βγαίνουν έξω και συναντιούνται, για τους υπόλοιπους είναι θεματάκι!
[…] «Μπορεί να θέλουμε να περάσει ένα άλφα διάστημα μέχρι να ξαναβγούμε έξω μ’ αυτή την παρέα, κατά το οποίο θα ανασυνταχθούμε και θα αναλάβουμε δυνάμεις. Ναι, δεν φαινόμασταν χάλια όταν ήμασταν στην ταβέρνα. Αλλά η καρδούλα μας το ήξερε: είμαστε καλοί σ’ αυτό, κρύβουμε τη διάθεσή μας όταν ξέρουμε πως θα χαλάσει μια «ωραία ατμόσφαιρα». Οπότε τώρα θα σας δούμε ξανά σε είκοσι πέντε χρόνια.»
Θυμάστε τότε στην σκληρή καραντίνα που η εξωστρέφεια όλου του κόσμου πήγε περίπατο – με μήνυμα Β6; Όλοι άρχισαν να ψάχνουν τον εαυτό τους – ίσως και μερικά πόκεμον που είχαν ξεμείνει – και έγινε μια άτυπη μάχη ποιος θα τον βρει γρηγορότερα. Θα συγκλονιστούν μερικοί εξωστρεφείς, το ξέρω, αλλά τον εαυτό σου τον βρίσκεις πάντα μέσα σου, κάτι που οι εσωστρεφείς ήδη από παιδιά το γνωρίζουν βασανιστικά, «Μπορεί το παιδί σας να μη θέλει να πάρει μέρος σε εκείνη τη σχολική θεατρική παράσταση, και πολύ καλά κάνει. Μην ξεχνάτε ότι είναι σε θέση να γράψει το έργο. Αφήστε το να διαπρέψει εκεί που θέλει το ίδιο». Εδώ δεν υπάρχει τίποτε εκδικητικό στα λόγια μου, κανείς δεν θέλει τέτοιες σκληρές μεθόδους για να βρει τον εαυτό του (παρόλο που δεν γίνεται αλλιώς, δυστυχώς), αλλά η εσωστρέφεια θυμίζει κάπως μια εκούσια καραντίνα, για αυτό και χρησιμοποίησα αυτό το παράδειγμα. Ο κόσμος φλεξάρει εξωστρέφεια αλλά κινείται κυρίως εσωστρεφώς.
Το βιβλίο παρουσιάζει διάφορες όψεις της εσωστρέφειας διανθισμένες με έναν προσωπικό ευχάριστο τόνο του συγγραφέα που βγαίνει προς τα έξω. Αντλεί και ουσιαστικές πληροφορίες από το βιβλίο της Σούζαν Κέιν «Η δύναμη των εσωστρεφών», το οποίο ίσως και να διαβάσω αν τελικά δεν πάω στα πάρτι που κανόνισα τον επόμενο μήνα. Βοηθάει έναν εσωστρεφή να καταλάβει καλύτερα τον εαυτό του και να τον αποδεχτεί, ενώ δεν αποκλείεται να βοηθάει και έναν εξωστρεφή που θα αρχίσει να ψάχνει σιγά σιγά ποιο βιβλίο θα πάρει στην παραλία το καλοκαίρι για να μην τον πουν ανιστόριτο στα σόσιαλ μίντια – ένα θα αγοράσει όλο κι όλο, μην το παραχέσουμε. Εφόσον 1 στους 3 είναι εσωστρεφής, ανάλογες πωλήσεις αν χτυπήσει το βιβλίο, μια χαρά είναι. Και με την επιλογή εξωφύλλου ίσως τσιμπήσει και μερικούς εξωστρεφείς∙ έξυπνη κίνηση. Κυκλοφορεί εκεί έξω από τις εκδόσεις «Bell» με πρόλογο της Σουζάνας Παπαφάγου. Στείλτε έναν εξωστρεφή φίλο σας να σας το αγοράσει∙ να κάνει και αυτός κάτι χρήσιμο… προσβόλα, επική προσβόλα…
[…] «Η ανάγκη για εξερευνήσεις είναι που κάνει τους ανθρώπους (βλ.: τους εξωστρεφείς) να αλλάζουν γειτονιές και πόλεις για να φάνε κάτι, ή για να δουν ένα ηλιοβασίλεμα κάπου αλλού, λες και η ανάμνηση εκείνου του φοβερού δευτερολέπτου που γεμίζει χρώματα ο ουρανός θα μείνει μαζί τους για κάτι παραπάνω από πέντε λεπτά. (Δεν θα μείνει. Ποτέ και σε κανέναν δεν έμεινε μια τέτοια ανάμνηση. Οι 99 στις 100 αναμνήσεις μας είναι πράγματα που είδαμε στον κινηματογράφο).»
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Κουβεντολόι με μια μούμια!
Σημ: Εδώ λέγονται ιστορίες μόνο για αραχνιασμένα κρανία, οι "ψεκασμένοι" θα απομακρύνονται διακριτικά.