Ήρθα και γω λίγες μέρες στο παραθαλάσσιο χωριό μου και με περίμενε αυτό το όμορφο σημειωματάριο αγορασμένο από μία εβραϊκή συνοικία της Κρακοβίας. Μόλις το αντίκρισα άρχισαν να πλατσουρίζουν και κάποιες σκέψεις στις ακτές του μυαλού μου· γιατί δεν υπάρχει κανένας βυθός εκεί μέσα, σας διαβεβαιώνω. Με συναρπάζουν τα άγραφα σημειωματάρια κυρίως γιατί ενισχύουν την εγγενή μου αδυναμία να γράψω σε αυτά. Όταν τα βλέπω στην ολολευκή τους γεωμετρία αδυνατώ να πιστέψω ότι κάποια βρώμικα και στραβά λεκτικά μου σχήματα θα μπορούσαν να βρουν την θέση τους εκεί. Και έτσι τα αφήνω πάντα άγραφα. Είναι κάτι σαν άγραφος νόμος για μένα. Ποια Ελληνίδα μάνα θα έβγαζε το καλό σερβίτσιο αν δεν ήταν σημαντική γιορτή ή έστω Δεκαπενταύγουστος; Και ποιος γιος Ελληνίδας μάνας θα ζητούσε το πορσελάνινο φλιτζάνι για να πιει το διπλό εσπρέσο του ένα πρωινό μιας τυχαίας Δευτέρας;
Εν ολιγοις, δεν μπορώ να εντοπίσω την περίσταση που θα με έκανε να γράψω σε ένα τέτοιο σημειωματάριο. Ένα καλό λογοπαίγνιο (ακριβώς όπως και ένα κακό) προϋποθέτει μια ελάχιστη επεξεργασία, προσθήκη/αφαίρεση λέξεων, αλλαγή θέσεων, εδραίωση νοημάτων, σημεία και τέρατα της στίξης, κλπ, έτσι ώστε να βγει στην δημοσιότητα και να πάρει καμιά δεκαριά λάικ αν είναι καλό, και πάνω από 250 αν είναι κακό! Αυτή η δουλειά όμως γίνεται σε πρόχειρα χαρτάκια – χωρίς να σημαίνει ότι είναι και πρόχειρη, όπως δε θα σήμαινε ότι ήταν απαραίτητα και κομψή μια σκέψη που θα καταγραφόταν σε κομψά σημειωματάρια – που τα ανακυκλώνω άμεσα, μαζί με τις ίδιες τις σκέψεις μου, κατά έναν τρόπο. Σπάνια νιώθω ότι πρέπει να καθαρογράψω κάτι γιατί μόλις το κάνω θα νιώσω την ανάγκη να το βρωμίσω με διάφορες εναλλακτικές και να το καθαρογράψω ξανά και ξανά, καθιστώντας τελικά βρώμικο το σημειωματάριο.
Ευτυχώς, η δαιμονική και δαιμόνια τεχνολογία έδωσε τη λύση, με τους διάφορους επεξεργαστές κειμένου που σου λύνουν τα χέρια και απελευθερώνουν το μυαλό σου, ή και το αντίστροφο κάποιες ελάχιστες φορές. Έτσι λοιπόν, έχω τα σημειωματάρια άγραφα και γραμμένα ταυτόχρονα. Τι να σημειώσει κάποιος σε αυτά; Ο Κάφκα ίσως να σημείωνε μερικά από τα παράξενα όνειρά του· Ο Τσιόδρας τους επιδημιολογικούς δείκτες του Αυγούστου· Ο Μπιλ Γκέιτς τα κέρδη που αποκόμισε από τα τσιπάκια που πούλησε σε ανθρώπινα πρόβατα· και κάποιοι (θέλω να πιστεύω πολλοί) απολύτως τίποτα. Τα κλασικά και πανέμορφα σημειωματάρια, πλέον, φαντάζουν χρήσιμα ακριβώς επειδή είναι παντελώς άχρηστα. Να (μη) σημειωθεί αυτό!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Κουβεντολόι με μια μούμια!
Σημ: Εδώ λέγονται ιστορίες μόνο για αραχνιασμένα κρανία, οι "ψεκασμένοι" θα απομακρύνονται διακριτικά.