Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ευρετήριο παραπόνων

«Ρωμαίο! Ρωμαίο! [...] Άλλαξε τ' όνομά σου!» Και το νέο όνομα του Ρωμαίου ευρετηριάστηκε λάθος και επήλθε η τραγωδία.

Ένα βασικότατο μειονέκτημα του βιβλίου είναι το ευρετήριο ονομάτων, ένα ολότελα άχρηστο ευρετήριο ονομάτων, για να είμαι ακριβής. Ένας μέσος αναγνώστης πόσες φορές θα ανατρέξει στο ευρετήριο ονομάτων; Μία; Δύο; Άντε τρεις το πολύ. Αναζητά έναν αριθμό που θα τον παραπέμψει σε μία πληροφορία. Τι πιο απλό! Έτσι σκέφτηκα και εγώ και όταν είδα το όνομα «Χόγκαρθ» για τρίτη φορά στο κείμενο αντιλήφθηκα ότι δεν θυμάμαι ποιος είναι ακριβώς. Δε ρίχνω μια ματιά στο ευρετήριο να δω πότε ήταν η πρώτη του εμφάνιση να ξαναθυμηθώ ποιος είναι, αναρωτήθηκα. Μάταιος κόπος, ο Χόγκαρθ δεν εμφανιζόταν στην σελίδα που με παρέπεμπε. Επίσης, διαπίστωσα ότι στην σελίδα όπου βρισκόμουν, την 46, και έβλεπα ολοκάθαρα το όνομα «Χόγκαρθ» εμπρός μου, στο ευρετήριο δεν αναγραφόταν η σελίδα 46!! Εκεί κατάλαβα ότι όλο το ευρετήριο θα είναι επιεικώς σκατά – και άρχισα να νευριάζω. Δεν ήθελα όμως να είμαι άδικος και άρχισα να ξανακοιτάω τις σελίδες προσεκτικά, να παρατηρώ μήπως και αναφέρεται το όνομα και εγώ το παραβλέπω. Έψαξα πολλά ονόματα και παρά τις αδιαμφισβήτητες επαληθεύσεις μου πάντοτε διατηρούσα μια ενοχλητική αμφιβολία ώσπου... έπεσα στον Σβέντενμποργκ (κατάρα!). Σύμφωνα με το ευρετήριο ονομάτων, η πρώτη αναφορά στο όνομα «Σβέντενμποργκ» γίνεται στην σελίδα 17, έλα όμως που, τι αλλόκοτο μυστήριο... το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου ξεκινάει στην σελίδα 19!!!! Η σελίδα 17 είναι κατάλευκη και έχει μόνο ένα όνομα πάνω της που δεν αφήνει περιθώρια λάθους – γράφει μόνο, ΟΥΙΛΛΙΑΜ ΜΠΛΕΙΚ, και είναι η αρχή του βιβλίου (για την ιστορία, η αναφορά στον Σβέντενμποργκ πρωτοεμφανίζεται στην σελίδα 21). Μην γίνεσαι γκρινιάρης, θα πείτε, τα ευρετήρια ονομάτων είναι υπερεκτιμημένα, ψάξε στο google να τα βρεις. Άντε, για τα γνωστά ονόματα να ψάξω, αν όμως εμφανίζεται 30 φορές στο βιβλίο, μια τριτοτέταρτη ξάδερφη του Μπλέηκ που ίσως έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή του ποιητή, θα πρέπει να την ξέρει η Βικιπαίδεια; Εξάλλου, γι'αυτό οι σοβαροί αναγνώστες διαβάζουμε σοβαρά βιβλία με επαρκείς πηγές, αν θέλαμε μια πρόχειρη κουτσομπολίστικη βιογραφία του Μπλέηκ θα ξεφυλλίζαμε την Daily Mail.

Νεύτων. Χαρακτικό του Μπλέηκ.

Ίσως έγινε μια αλλαγή στη σελιδοποίηση ή άλλαξε το σχήμα του βιβλίου από κανονικό σε μεγάλο και όλα μετατοπίστηκαν, αλλά, όπως ευκρινώς διαπιστώνετε, δεν μου καίγεται καρφάκι! Η δημιουργία ενός ευρετηρίου είναι μπελαλίδικη δουλειά όμως ο σκοπός του είναι συγκεκριμένος και μια λάθος κίνηση τα καταστρέφει όλα. Θα αρκούσε μια σημείωση στο ευρετήριο που να λέει ότι οι αναφορές μετατοπίστηκαν κάτα χ σελίδες πίσω ή μπροστά (αν υπάρχει ένας «αλγόριθμος» μετατόπισης που να έγινε αντιληπτός από τους επιμελητές) ή να απαλειφθεί εντελώς ως ένας ακατανόητος αχταρμάς. Η σημείωση όμως δεν υπάρχει είτε γιατί δεν το κατάλαβαν (πράγμα απογοητευτικό) είτε γιατί το κατάλαβαν αλλά σκέφτηκαν, ποιος σπαστικός αναγνώστης θα κάτσει να συμβουλευτεί το ευρετήριο (πράγμα απογοητευτικότερο). Μειώνει αυτό το λάθος, την αξία και την σπουδαιότητα της υπόλοιπης έκδοσης; Μάλλον όχι (γιατί πρόκειται πραγματικά για θαυμάσια έκδοση), αλλά μειώνει σαφώς, τι λέω, εξαλείφει την δουλειά του ευρετηριαστή. Πρέπει να γυρίσει τα λεφτά που πήρε, πίσω... ή αν η μετατόπιση έγινε εν αγνοία του, πρέπει να ζητήσει περισσότερα λεφτά για ψυχική οδύνη! Επίσης, ποιος μου λέει ότι δεν πλήρωσα 1 επιπλέον ευρώ στην τελική τιμή του βιβλίου, για ένα άχρηστο ευρετήριο; Πέρα από το οικονομικό όμως, με χάλασε πάρα πολύ ως αναγνώστη, βλέπω πια κύριο όνομα στο κείμενο και σκέφτομαι το ευρετήριο. Όταν ανακάλυψα το λάθος με τον Χόγκαρθ έμεινα μισή ώρα τσαντισμένος και κατάφερα να διαβάσω μόνο 2 γραμμές εκείνης της σελίδας – γιατί στην δεύτερη γραμμή εμφανίστηκε το μοιραίο όνομα! Ξεκίνησα με τόση λαχτάρα αυτό το υπέροχο βιβλίο και κατέληξα (ακουσίως) να δηλητηριάσω την απόλαυση, σκεφτόμενος διαρκώς το εκνευριστικό ευρετήριο. Θεέ μου, γιατί με άφησες να φάω από το Δέντρο της Γνώσης;  

ΤΕΛΟΣ ΜΙΡΛΑΣ! ΕΥΡΕΤΗΡΙΑΣΤΕ ΜΕ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΠΑΣΑΡΧΙΔΗΣ! 


Υ.Γ. 2666 Υποψιάζομαι ότι θα είναι το μοναδικό μειονέκτημα αυτής της θαυμάσιας έκδοσης. Να την αγοράσετε με κλειστά μάτια, δεν το συζητώ! Απλώς, δεν μπορούσα να παραβλέψω αυτό το παράπτωμα – θα έπεφτε η κορνίζα του πτυχίου μου από το σαλόνι!

Σχόλια

«A good reader, a major reader, an active and creative reader is a rereader»

Ποίηση χωρίς τέλος

  Αυτή η χρονιά θα ξεκινήσει ακριβώς όπως τελείωσε: με ποίηση. Συλλεκτική ανάρτηση, σπάνια θα ξαναδιαβάσετε τέτοια. Σπάω την παράδοση (και το ρόδι)! Ακόμα σπανιότερα εντυπωσιάζομαι από ποιητές και ποιήματα. Δεν με συγκινεί η συμπύκνωση του λόγου όταν του λείπει ένα είδος «φλυαρίας» – ψάχνω ποιήματα που είναι αμετροεπή με έναν δικό τους τρόπο και ταυτόχρονα στοχευμένα και ουσιώδη. Ποιήματα που δεν πολυπαίρνουν στα σοβαρά τον εαυτό τους καθώς τσαλαβουτούν χαρούμενα στον χυλό της ειρωνείας. Ποιήματα που, απ' ό,τι σωστά αντιλαμβάνεστε, δεν γράφει η πλειοψηφία των ποιητών. Με δυο λόγια, κυνηγώ το ανέφικτο. Αλλά, αυτό δεν κυνηγάμε όλοι στην έναρξη κάθε χρονιάς; Το φλουρί μου για φέτος – λίρα εκατό – ήταν η Βισουάβα ή Βισλάβα ή όπως αλλιώς, Σιμπόρσκα. Η παλιά ποίηση, η ορθόδοξη, είναι Εδώ!

Με ανώμαλους δεν μιλάω

  Ανωμαλία είναι να μην μπορεί μια γυναίκα να κυκλοφορεί άφοβα στους δρόμους, ανωμαλία είναι να πιστεύεις ότι τα εμβόλια σκοπό έχουν να προκαλέσουν περισσότερο κακό από ό,τι καλό, ανωμαλία είναι να νομίζεις ότι η λογοτεχνία σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, ανωμαλία είναι ακόμα το προφιτερόλ να έχει μόνο ένα σουδάκι μέσα, ανωμαλία είναι και ότι ο «Πατάκης» εξακολουθεί να μην εκδίδει Χέρμαν Μέλβιλ. Και πόσες ακόμα ανωμαλίες! Με τελευταία εκείνη του Ερβέ Λε Τελιέ, ενός συγγραφέα που αγάπησα οριστικά από ένα και μόνο βιβλίο του που είχα διαβάσει κάποτε, το «Όλα τα μανιτάρια τρώγονται», η ουλιπιανή έμπνευση που είχε οραματιστεί το facebook χρόνια πριν από τον δημιουργό του. Κάθε φορά που μπαίνετε στο facebook και αντικρίζετε την ερώτηση «Τι σκέφτεσαι;», ικανή να σας παρασύρει ασυγκράτητα να μας εμπιστευτείτε τις επικές σας μπούρδες, σχεδόν πάντα χωρίς καθόλου φιλτράρισμα και ουσία, να θυμάστε ότι ο Τελιέ κάποτε το έκανε… χίλιες φορές καλύτερα από εσάς, πιο δημιουργικά και κυρίως με περισσότερο χι

Dogs never bite me. Just humans.

    Ψόφια πράγματα το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – τουλάχιστον οι επιλογές μου – αλλά μόλις είδα ότι θα προβληθεί «Η εξουσία του σκύλου», που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Τόμας Σάβατζ, ήξερα ότι θα ρεφάρω γιατί κακό σκυλί ψόφο δεν έχει. Και έτσι έγινε, η ταινία δεν με απογοήτευσε και μου θύμισε πόσο είχα αγαπήσει εκείνο το βιβλίο. Μια παραγωγή του Νέτφλιξ που θα είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα από την 1 Δεκεμβρίου ώστε να προλάβει να κάνει τον κύκλο της στις αίθουσες, με τον Κάμπερμπατς στον ρόλο του Φιλ, τον σωσία του Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν στον ρόλο του Τζορτζ και την ωραία Κίρστεν Ντανστ ως Ρόουζ. Η ταινία, όπως και το βιβλίο, σε πολλούς θα φανούν αργά, αδιάφορα και αλλόκοτα, λόγω του περιεχομένου αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για αριστοτεχνικές δημιουργίες με βάθος. Αντιγράφω εδώ το κείμενο που είχα γράψει στο «Διαβάζοντας» για να θυμάμαι ότι εκείνη η ανάγνωση μετράει ακόμα μέσα μου· σπάνιο, ομολογουμένως.

Dance with the Devil

  A long time ago in a galaxy (στην επαρχία) far, far away… όταν περνούσα την emo φάση μου και έκλαιγα χωρίς λόγο καθώς να καθάριζα κρεμμύδια είχα ανακαλύψει τυχαία ένα βιβλιαράκι που το αγόρασα με τα πρώτα λεφτά που είχα αποταμιεύσει σε ένα βιβλιάριο τραπέζης που είχε δεν είχε μέσα 30 δραχμαί. Εκείνο το βιβλίο ήτο κάποιου ψιλοάγνωστου Χόφμαν μεταφρασμένο υπό του σπουδαίου Καρυωτάκη – αργότερα, όταν οι ισορροπίες άλλαξαν εντός μου, κατάλαβα ότι ο Χόφμαν λειτούργησε κάπως σαν το… καρυωθραυστικό του ποιητή∙ ξέρω, ξέρω, πάγωσε η θάλασσα μέσα σας, μακάρι να βρείτε ένα βιβλίο να πέσει πάνω της σαν τσεκούρι – «το λογοπαίγνιο είναι ένα καυτό σίδερο για μπούκλες στο χέρι της τρέλας και με δαύτο λυγίζει τις σκέψεις» . Ο λόγος είναι ότι ο Χόφμαν αποδείχθηκε μια εξαίσια διαβολική μορφή της παγκόσμιας λογοτεχνίας και τα παιδιά του κυκλοφορούν ελεύθερα γύρω μας – ευτυχώς για αυτά, και για εμάς, είχε πάντοτε δουλειά, και μάλιστα σημαντική, να γράφει αριστουργήματα.

Του πολέμου / Στο άλογό μου

Τι γιορτάζουμε σήμερα; Το όχι, το ναι, το ίσως; Γιατί, ενώ όλοι ξέρουμε ότι το εθνικό φρόνημα σε ψηλώνει ως άνθρωπο, εξεγειρόμαστε τόσο πολύ όταν κάτι τέτοιο γίνεται και με τεχνητά μέσα, ας πούμε, με δεκάποντες γόβες; Γιατί μετά την παρέλαση όλοι πάμε και πίνουμε φρέντο εσπρέσσο, έναν τόσο χαρακτηριστικά ιταλικό καφέ; Τι θα συμβεί αν σε μία αντιπολιτευτική συνωμοσία όλοι συντονίσουν το... ένα στο δεξί; Το ένα στ' αριστερό αποκτά όντως βαρύνουσα σημασία όταν κυβερνά η Αριστερά, ή απλώς έχουμε συνηθίσει να το θεωρούμε ηθικό πλεονέκτημα της παρέλασης;

Η Αλίκη στις πόλεις

  Καλύτερα Αλίκη στις πόλεις των θαυμάτων παρά Ωραία Κοιμωμένη στο χωριό. Αυτή είναι η τελεσίδικη γνώμη μου. Αλλά τώρα που καλοκαίριασε δύσκολα να σας πείσω, το ξέρω. Τα ξαναλέμε when September ends. «Οι πόλεις δεν προσφέρουν μόνο υλικά οφέλη αλλά και ενθουσιασμό και την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει κάποιος τον εαυτό του. Για πολλούς πολίτες του Μάντσεστερ και του Σικάγου, η πόλη σήμαινε μια μορφή ελευθερίας. Αυτό ήταν κάτι που οι επικριτές της βικτοριανής πόλης δεν μπόρεσαν ποτέ να συλλάβουν: με τόσο σκότος και βρομιά δεν μπόρεσαν ποτέ να διακρίνουν τους τρόπους με τους οποίους η κοινότητα επαναπροσδιοριζόταν μέσα στη σύγχρονη βιομηχανική μητρόπολη». Όσοι πάλι επι-μένετε στις πόλεις πρέπει να προμηθευτείτε αμέσως το καταπληκτικό βιβλίο του Ben Wilson – γιατί αν εξαντληθεί θα το ψάχνετε στα επαρχιακά βιβλιοπωλεία!

Τελειωμένοι

    Είμαστε γεννημένοι ο ένας για τον άλλον. Τέλος. Αυτά στην αρχή, βέβαια. Γιατί μετά, ανάθεμα την ώρα που βρέθηκες μπροστά μου. Αυτή η σχέση των σχέσεων όμως, μπορεί κάλλιστα να επεκταθεί και στα βιβλία. Μόνο που σε μένα λειτούργησε αντίστροφα· ανάθεμα την ώρα που βρέθηκε μπροστά μου, είπα για αυτό το βιβλίο, μου το δάνεισαν επειδή δεν άρεσε (ωραίο προμόσιον), ήθελα από την άλλη να δω και την ταινία του Κάουφμαν , ας πάει στα κομμάτια, θα το ξεκινήσω, με την σκέψη ήδη από την αρχή να βάλω ένα τέλος όταν δω ότι δεν τραβάει το πράγμα. Αλλά, γαμώτο, τραβούσε. Για ελάχιστους αναγνώστες αυτό θα είναι το βιβλίο της ζωής τους, σύμφωνοι. Κι όμως. «Είναι εντυπωσιακό. Όταν βλέπεις κάποιον με τους γονείς του, αποδεικνύεται απτά ότι όλοι είμαστε αποτέλεσμα σύνθεσης» . Όπως ακριβώς και τα αξιανάγνωστα βιβλία, τα συγγραφικά παιδιά των δημιουργών τους – ξεράστε με την ησυχία σας και ελάτε πίσω. Μείνετέ μου πιστοί! Σας αγαπώ !

Θα φάτε τα μούτρα σας

  Πού βαδίζει η λογοτεχνία; Όπου και όπως βάδιζε πάντα, ελεύθερη και ασυμβίβαστη, ασυνόδευτη και ασυνόρευτη , πριν έρθει ο (κακός μας) καιρός με την πρόφαση του υποστηρίγματος/«υποστήριξης» κάποιοι να της προσφέρουν τα δεκανίκια της πολιτικής ορθότητας που θα την καθιστούσαν έκτοτε αδιανόητα στάσιμη. «Αυτό που βλέπουμε το σκεφτόμαστε, κι έτσι τελικά δεν το βλέπουμε, λέει ο Όλερ, ενώ άλλοι βλέπουν αυτό που βλέπουν χωρίς πρόβλημα, επειδή δεν το σκέφτονται αυτό που βλέπουν. Αυτό που αποκαλούμε αντίληψη είναι για μας κατά βάση στασιμότητα, ακινησία, τίποτα. Τίποτα. Οτιδήποτε έχει συμβεί το έχουμε σκεφτεί, δεν το έχουμε δει, λέει ο Όλερ» . Είδα και απόειδα λοιπόν με το… φαινόμενο Φερνάντα Μελτσόρ και είπα ό,τι βρέξει ας κατεβάσει! Βαδίζοντας στην εποχή των τυφώνων.

Η μέθοδος του Κούντερα

  Σε κάποιες περισσότερο κιτς εποχές ένα παρόμοιο χαστούκι σαν εκείνο του Γουίλ Σμιθ είχε ταράξει τα νερά της κοινωνικής μας ζωής. Η Νατάσα Αθήνη είχε χαστουκίσει την Δήμητρα Λιάνη στην παρουσίαση του βιβλίου της «10 χρόνια και 54 μέρες» – βέβαια, τώρα που τα συζητάμε, μπορεί να έχουν περάσει κοντά 30 χρόνια. Μια επισήμανση που μου ήρθε μόλις: όλες οι βιβλιοπαρουσιάσεις είναι για σφαλιάρες∙ συγγραφείς μην πέφτετε σε αυτή την παγίδα, μακριά. Τέλος πάντων, όταν η Δήμητρα δεν έγραφε βιβλία, διάβαζε, λένε, Κούντερα. Τότε ήταν πολύ της μόδας. Κούντερα από εδώ, Κούντερα από εκεί, είχαν τρελαθεί όλοι. Ποιος είναι ρε αυτός ο Κούντερας; Ήταν τελικά ένα πιο λογοτεχνικό Nitro όπως νόμιζαν αρκετοί; Γιατί τόσα χρόνια τον αντιμετωπίζουμε με αβάσταχτη ελαφρότητα; «Γιατί άραγε θέλει να κάνει έρωτα μαζί μου; αναρωτιόταν πολύ συχνά, αλλά δεν έβρισκε απάντηση. Ένα μόνο ήξερε, πως οι σιωπηρές συνευρέσεις τους ήταν αναπόφευκτες, έτσι όπως είναι αναπόφευκτο να σταθεί προσοχή ένας πολίτης ακούγοντας τον εθν

Τώρα μας σώνει μόνο ένα θαύμα

    Μπορεί ένα βιβλιοπωλείο να αποτελέσει καταφύγιο; Όχι καταφύγιο πολέμου, μην παρασύρεστε από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, δεν παίζει τέτοιο πράγμα∙ ούτε βέβαια να σταματήσει τον ίδιο τον πόλεμο, αυτό και αν θα ήταν θαύμα! Μπορεί ωστόσο να αποτελέσει πού και πού ένα ζεστό καταφύγιο μιας μεμονωμένης ζωής, που παρέα με δισεκατομμύρια άλλες συγκροτούν τον κόσμο γύρω μας, τα ακρότατα όρια του οποίου συχνότατα και εντελώς απροσδόκητα μπορεί να είναι οι πιο αναίτιες και ακραίες σφαγές. Oh yes! Το να διεξάγεις ακήρυχτο πόλεμο αλληλεγγύης μέσω social media, να φας μια μπριζόλα επειδή τυχαίνει να είναι Τσικνοπέμπτη στα μέρη σου ή να διαβάσεις ένα ανάλαφρο βιβλίο δεν μοιάζουν αρκετά. Αλλά και τι θα μπορούσε να μοιάζει αρκετό στη ζωή ενός ανθρώπου; «Φοβάμαι ότι αυτό είναι σαν εκείνα τα feelgood μυθιστορήματα που διαβάζει η Τζάσμιν, όπου το τέλος είναι πάντα χαρούμενο γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσαν οι αναγνώστες να αντισταθμίσουν τις κακές ειδήσεις και όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν