Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Υποβρύχιες καταστροφές


Ωραίο το υποβρύχιο να το τρως, λιγότερο ωραίο να το πίνεις – ειδικά μετά από δυο τρία – σχετικά ωραίο και να το ακούς αν σου αρέσουν ακόμα οι Beatles και φαντάζεσαι όλο τον κόσμο να ζει ειρηνικά, με ή χωρίς πανδημίες, αλλά την περίοδο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν καταστροφικό όπλο που μπορούσε να σου χαλάσει τις ειδυλλιακές διακοπές σου πάνω στο υπερωκεάνιο! Κατάφερα να λατρέψω τον Έρικ Λάρσον από το μοναδικό βιβλίο του που είχα διαβάσει κατά τύχη παλιότερα, εγώ που στάζω χολή στο μαξιλάρι κάθε πρωί που ξυπνάω, και τον θεωρώ πλέον έναν μέγιστο συγγραφέα. Κατά κανόνα βαριέμαι, αν δεν αποστρέφομαι κιόλας, εκείνα τα βιβλία που βασίζονται σε ιστορικά γεγονότα προσπαθώντας να πασαλείψουν λίγη λογοτεχνία γύρω τους, κυρίως γιατί εμμένουν περισσότερο στην ιστορική οπτική ή ακόμα χειρότερα γιατί είναι λιγότερο μυθιοστοριογράφοι οι συγγραφείς τους και περισσότερο οτιδήποτε άλλο. Αλλά και ο Λάρσον διατείνεται ότι δεν γράφει μυθιστορήματα! Πώς λοιπόν γίνεται και μου αρέσει; Ο Λάρσον έχει πλήρη εποπτεία όσων μας παρουσιάζει αλλά ταυτόχρονα μας τοποθετεί τεχνηέντως στην αγωνιώδη και αγχωτική θέση του θεατή που έχει κολλημένο το σκεπτικιστικό μάτι του στο περισκόπιο που περιορίζει την οπτική μας σε προκαθορισμένες όψεις, «η οπτική που πρόσφερε το περισκόπιο ήταν το λιγότερο στρεβλή» και πριν καν το καταλάβουμε, απελευθερώνει τις τορπίλες του.

[…] «Ένας επιβάτης, ο σκηνογράφος Όλιβερ Μπέρναρντ, κρατούσε σημειώσεις. «Ο πλοίαρχος Τέρνερ», έγραψε αργότερα, «παραμέλησε το καθήκον του στην αποβάθρα της Νέας Υόρκης μια χρονική στιγμή που το πλοίο θα έπρεπε ήδη να ταξιδεύει, επειδή είχε επιβιβαστεί, χωρίς να θέλει να ταξιδέψει, μια συγγενής του». Τη στιγμή που ο Μπέρναρντ έκανε τη συγκεκριμένη καταγγελία, είχε καταφέρει να κατανοήσει αυτό που ελάχιστοι φαίνονταν να αντιλαμβάνονται, ότι δηλαδή σε αυτό ειδικά το ταξίδι, με δεδομένη τη σύγκλιση αντικρουόμενων δυνάμεων, ο χρόνος ήταν το παν. Ακόμη και η πιο μικρή καθυστέρηση μπορούσε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας».



Χωρίς άλλη καθυστέρηση πρέπει να διαβάσετε και εσείς αυτό το εξαιρετικό βιβλίο. Ας πούμε ότι σε εμένα το επέβαλαν οι συγκυρίες: στο πρόσφατο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που διοργανώθηκε διαδικτυακά παρακολούθησα ένα ολιγόλεπτο animation φιλμάκι – φημολογείται ότι είναι από τα πρώτα animation που γυρίστηκαν, γενικώς – για το ναυάγιο του Λουζιτάνια και λίγο αργότερα έπεσα και στο βιβλίο του Λάρσον (το οποίο είχα μπανίσει από καιρό αλλά μόλις τότε συνειδητοποιούσα ότι σκιαγραφούσε όλη την περιπέτεια του Λουζιτάνια). Κάπως αντίστοιχα, ανάλογες συγκυρίες – απείρως πιο περίπλοκες – έγραψαν την ιστορία σχετικά με την βύθιση του σχεδόν μυθικού πλοίου. Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούν την βύθιση του Λουζιτάνια στις 7 Μαΐου 1915 από γερμανικό υποβρύχιο έξω από τις βρετανικές ακτές, ως την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ώθησε την Αμερική να μπει στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων· αν και αυτό, στην πραγματικότητα, έγινε δυο χρόνια αργότερα. «Όταν πληροφορήθηκε ότι η εκστρατεία ενημέρωσης της Γερμανίας σχετικά με τη δραστηριότητα των υποβρυχίων της είχε απότομα μειώσει την κίνηση των πλοίων από την Αμερική, ο Τσόρτσιλ είπε στον Ράνσιμαν: “Από την πλευρά μας, θέλουμε να υπάρχει κίνηση. Όσο μεγαλύτερη τόσο το καλύτερο· και αν κάποιο από τα πλοία αντιμετωπίσει καμιά δυσάρεστη κατάσταση, ακόμη καλύτερα”».

Τα βιβλία του Έρικ Λάρσον ασκούν μία απαράμιλλη γοητεία στους αναγνώστες τους. Εκκινούν από κάτι αρχικώς αμερικανικό που όμως πολύ σύντομα παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις και μέσω της αφηγηματικής του επιδεξιότητας δημιουργούν μία αγωνιώδη και καθηλωτική ιστορία είτε μιλούν για τον απόπλου ενός υπερωκεανίου από την Αμερική είτε για τον διορισμό ενός Αμερικανού πρέσβη στο Βερολίνο είτε για την Διεθνή Έκθεση του Σικάγου. Βασισμένος σχεδόν ολοκληρωτικά σε πηγές δημιουργεί, με έναν αξεδιάλυτο για μένα τρόπο, ένα απίστευτο κάθε φορά μυθιστόρημα που, το λιγότερο, συναρπάζει. Ελάχιστοι διαθέτουν αυτό το ταλέντο. «Αυτό που με προσέλκυσε ειδικότερα ήταν το πλούσιο φάσμα του διαθέσιμου υλικού, το οποίο θα με βοηθούσε να αφηγηθώ την ιστορία με τον πιο ζωντανό κατά το δυνατόν τρόπο – αρχειακοί θησαυροί, όπως τηλεγραφήματα, υποκλαπέντα ασύρματα μηνύματα, καταθέσεις διασωθέντων, αναφορές των μυστικών υπηρεσιών, το Ημερολόγιο Πολέμου του Kapitan-leutnant Σβίγκερ, οι ερωτικές επιστολές της Ίντιθ Γκαλτ, ακόμη και μια ταινία από τον τελευταίο απόπλου του Λουζιτάνια από τη Νέα Υόρκη. Όλα αυτά μαζί δημιουργούν μια παλέτα με τα πιο ζωντανά χρώματα. Ελπίζω μόνο να τα χρησιμοποίησα όπως έπρεπε, ώστε να δώσω το καλύτερο αποτέλεσμα».

Νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσω να περιγράψω τι κρύβει μέσα του αυτό το βιβλίο. Είναι τόσο πολλά και διαφορετικά τα γεγονότα που κάθε υφής και απόχρωσης αναγνώστες θα βρουν κάτι για να εντυπωσιαστούν και να συγκινηθούν. Το βιβλίο απλώνει τα δίκτυα του παντού και μας προσφέρει ψήγματα ζωών από πολλές κατευθύνσεις και όψεις. Εκείνο που ξεχωρίζω στον Λάρσον είναι ότι παρόλο που δεν λειτουργεί ως… μυθιοστοριογράφος, αρνούμενος να δώσει εμφανές βάθος στους χαρακτήρες του, καταφέρνει μέσα από ρωγμές, ανεπαισθήτως που λέει και ο Καβάφης, να μας βάλει εντός των τειχών της πολύπλοκης ψυχοσύνθεσής τους, χωρίς καν να ακούσουμε ήχο κτιστών κλπ κλπ. Το πιο συναισθηματικό κομμάτι του βιβλίου είναι σαφέστατα κατά την διάρκεια της βύθισης του πλοίου, αλλά πιστέψτε με, στο τέλος θα έχετε ψυχανεμιστεί το βάθος της ζωής κάθε χαρακτήρα που περνάει από αυτό το βιβλίο, ακόμα και αν δεν έχει σταυρώσει κουβέντα.

[…] «Η καμπίνα της βρισκόταν στη δεύτερη θέση, προς την πρύμνη του στεγασμένου Καταστρώματος C. Πριν από το γεύμα είχε αφήσει την κόρη της σε μια «παιδική χαρά» στο πάνω κατάστρωμα, και ύστερα έβαλε τον γιο της για ύπνο στην καμπίνα τους και τον άφησε εκεί.

Όταν χτύπησε το πλοίο η τορπίλη, βρισκόταν στη σκάλα ανάμεσα στα δύο καταστρώματα. Πάγωσε. Δεν είχε ιδέα πού να πρωτοπάει – στο πάνω κατάστρωμα για να πάρει το μωρό της ή ένα κατάστρωμα πιο κάτω για να μαζέψει τον γιο της που κοιμόταν; Όλες οι λάμπες έσβησαν. Το πλοίο έγειρε ξαφνικά και την πέταξε από τη μια πλευρά της σκάλας στην άλλη.

Έτρεξε για το μωρό της».

Return of the Mayflower, Bernard Gribble


Η έκδοση του «Ίκαρου» είναι καταπληκτική και πρέπει να τονιστεί αυτό. Το βιβλίο κοστίζει μόλις 17 ευρώ, μία τιμή εξαιρετικά χαμηλή για την ποιότητα αυτή της συγκεκριμένης έκδοσης. Όταν το είδα, λέω μου κάνουν πλάκα. Αμέσως, με χτύπησε σαν κύμα η σκέψη όλων εκείνων των κακοφτιαγμένων εκδόσεων – ασχέτως αξίας του περιεχομένου, που εδώ που τα λέμε, όσο πιο άξιο το περιεχόμενο τόσο πιο καταγέλαστη αναδεικνύεται η προχειρότητα της έκδοσης – που δίνουμε έναν σκασμό λεφτά για βιβλία που οι σελίδες τους αξίζουν μόνο για να καθαρίζεις τις μπαλκονόπορτες. Η μετάφραση της Κατερίνας Σχινά είναι επίσης καταπληκτική. Όπως και επιμέλειες, εξώφυλλα, κλπ – ωραία συνολική δουλειά. Το βιβλίο εμπλουτίζεται με πλούσια βιβλιογραφία, πηγές, ευρετήριο. Τουλάχιστον εξωτερικά, καταφέρνει να σου φτιάχνει την διάθεση κάθε στιγμή.

«Αργότερα ένας επιβάτης ανέφερε ότι είδε μια γυναίκα να γεννάει μέσα στο νερό. Η ιδέα πως η γυναίκα αυτή μπορεί να ήταν η μητέρα του θα κατέτρυχε το αγόρι για το υπόλοιπο της ζωής του».

Εκεί όμως που σου σφίγγει την καρδιά, λίγο αργότερα κάπου αλλού στην απέραντη λεκτική θάλασσά του σε αποφορτίζει με εκείνη την ανακουφιστική διαπίστωση που δείχνει τελικά πόσο μικρή είναι η απόκλιση ανάμεσα στην τραγικότητα και την κωμικότητα. Πρόκειται για αριστουργηματικό βιβλίο. Μην περιμένετε να το δείτε να επιπλέει δίπλα σας· κλείστε πρώτη θέση στη λογοτεχνία και βυθιστείτε στις σελίδες του.

[…] «Ο Ντουάιτ Χάρις απομακρύνθηκε από το πλοίο κολυμπώντας. «Δεν είχα κανένα αίσθημα φόβου όταν βρέθηκα στη θάλασσα». Ένιωθε τόσο άνετα, όσο και αν βρισκόταν σε πισίνα – τόσο νηφάλιος, που όταν ήρθε προς το μέρος του ένα βιβλίο που επέπλεε, το πήρε και το εξέτασε».

Σχόλια

«A good reader, a major reader, an active and creative reader is a rereader»

Does nobody understand?

  Αυτές, λέγεται ότι, ήταν οι τελευταίες λέξεις του Τζέημς Τζόυς και αφορούσαν το τελευταίο του λογοτεχνικό βιβλίο, η Αγρύπνια των Φίννεγκαν. Πολλοί κακεντρεχείς πιστεύουν ακόμα ότι είχαν ως μοναδικό αποδέκτη τον ίδιο του τον εαυτό! Καταλάβαινε ο Τζόυς τι έγραφε; Προς απογοήτευση εκατομμυρίων αναγνωστών, πιστεύω ότι καταλάβαινε μια χαρά τι έγραφε, και προς αγαλλίαση άλλων τόσων, υπήρξαν οι μεταφραστές και οι μελετητές εκείνοι, που κατάφεραν να ρίξουν λίγο φως σε αυτό το ονειρικό έρεβος.

Rising star

Θα καταφέρει η συγγραφέας να ανεβάσει τον τοίχο της γραφής ή θα πέσει και θα την πλακώσει; Χάρη στις ψήφους των περισσοτερών βιβλιοφιλικών μπλογκς αλλά και στην συντονισμένη προσπάθεια της επίσημης κριτικής επιτροπής, όλα δείχνουν  πως θα καταφέρει να περάσει στην επόμενη φάση. Όλα αυτά όμως θα τα δούμε αμέσως μετά τις διαφημίσεις. Μείνετε συντονισμένοι και κατεβάστε και το ανάλογο app για να ψηφίσετε. Οι πραγματικοί κριτές είστε εσείς!

Τ' αγάλματα είναι στο μουσείο

Βράδυ Παρασκεύης, παρουσίαση βιβλίου στη μικρή μας πόλη. Την ίδια ώρα παίζει η Πανάθα στην Ευρωλίγκα. Τι δίλημμα! Ταυτόχρονα να καίγομαι γιατί έχω ποντάρει και τρία ευρώ στην υπουργοποίηση της Λυδίας Κονιόρδου στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πολιτισμός ή αθλητισμός; Δεν ήξερα σε ποιο γήπεδο να παίξω μπάλα. Τελικά επέλεξα την παρουσίαση – αν ήταν τόσο βαρετή όσο οφείλουν να είναι όλες οι παρουσιάσεις βιβλίου, σκέφτηκα, θα προλάβω το ημίχρονο του Πανάθα. Για στάσου, τι βιβλίο παρουσιάζεται; Νεανική λογοτεχνία; Καλά, παίζει να προλάβω και το δεύτερο δεκάλεπτο! Δυο παρατάσεις αργότερα δεν σκεφτόμουν καθόλου τον Πανάθα (που έχασε γαμώ την τρέλα μου, τώρα το συνειδητοποιώ!) και είχα κολλήσει σε όσα θαυμαστά άκουσα στην πιο ενδιαφέρουσα παρουσίαση βιβλίου που έγινε ποτέ.

Εσύ αποφασίζεις

  Ρε φίλε, όχι πες και συ γιατί θα τρελαθώ. Έχεις δει καλύτερη εφαρμογή της φράσης «Η ζωή μιμείται την τέχνη» ; Με το χέρι στην (ματωμένη σου) καρδιά, πες. Έλληνας είσαι, με πρωθυπουργό τον Αλέξη ζεις, κάτι θα έχεις καταλάβει. Παραβαίνει τον χρυσό κανόνα της επιμέλειας όταν αλλάζει ένα «ναι» με ένα «όχι» σε μια Ιστορία της Πολιορκίας της Λισαβόνας. Απλώς ο Αλέξης το έκανε ανάποδα – γι' αυτό και οι πολιτικές δηλώσεις ότι «Εμείς δεν είμαστε Πορτογαλία» και τέτοια. Ο Ζοζέ πήρε το Νόμπελ, ο Αλέξης παράταση και μεις μια τόνωση αυτοπεποίθησης πριν από την επικείμενη αυτοκτονία. Λογοτεχνία μέχρι να σβήσει ο ήλιος!

Άτιμη κοινωνία! Άλλους τους κατεβάζεις και άλλους τους ανεβάζεις στα τάρταρα!

Πριν δέκα μέρες μπήκε ο νέος χρόνος και όσοι δεν έχετε διαβάσει ποτέ σας Μέλβιλ, νομίζω ότι ήρθε ο καιρός να τον βάλετε στο πρόγραμμα. Πώς θα σας φαινόταν όμως αν υπήρχε ένα Ημερολόγιο Μέλβιλ όπου θα μπορούσατε να σημειώνετε στην κάθε ξεχωριστή μέρα, την υπενθύμιση «Να διαβάσω Μέλβιλ!», σαν ενοχλητική επίπληξη στον τεμπέλη εαυτό σας; Εγώ, προσωπικά, το βρίσκω τέλειο! Την ιδέα για την υλοποίηση αυτού του ημερολογίου έκανε πράξη ο Σ.Μ.Ε.Δ. (Σύλλογος Μεταφραστών-Επιμελητών-Διορθωτών) και εντελώς αναπάντεχα έκανε και ποδαρικό στην νέα αναγνωστική μου χρονιά. Ημερολόγιο Μέλβιλ όμως χωρίς λογοτεχνία δεν παίζει, κι έτσι, μέρος αυτής της έκδοσης είναι και ένα υπέροχο διήγημα που πρωτοδημοσιεύτηκε στο Harper’s Magazine τον Απρίλιο του 1855 και μεταφράζεται (νομίζω) πρώτη φορά στα ελληνικά. Γι’ αυτό σας λέω, αν καταφέρετε να βρείτε το ημερολόγιο, αναγκαστικά θα διαβάσετε Μέλβιλ και θα σας μείνει και το ημερολόγιο άθικτο αφού δεν θα χρειαστεί να επιπλήττετε εκεί μέσα τους εαυτούς σας!

Lord of the Rings

Με την τιμή στο ασήμι να έχει εκτοξευθεί αυτή την περίοδο, τα μόνα rings που μπορεί να αντέξει το πορτοφόλι κάποιου – αλλά δεν ξέρω αν θα αντέξει και το στομάχι του – είναι από τηγανισμένο κρεμμύδι. Αν πάλι αναζητάτε κάτι πιο εκλεπτυσμένο τότε, αν και εφόσον είστε διατεθειμένοι να υποβάλετε τον εαυτό σας σε μια ομηρικών παρεκβάσεων αναγνωστική περιπέτεια, ίσως συναντήσετε την κυκλική σύνθεση που δεν ξέρατε ότι θα μπορούσε να σας ολοκληρώσει. «Γι’ αυτό και η παρέκβαση δεν είναι ποτέ περισπασμός. Οι στροφές και οι περιπλοκές της παρέκβασης έχουν έναν ενιαίο σκοπό, ο οποίος είναι να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τη μία πλήρη πράξη που αποτελεί το θέμα του έργου στο οποίο εντάσσονται» . Πώς γυρνάνε οι κύκλοι; Να, έτσι!    

0 + ∞

Μαθηματικά σύμβολα ενός προβλήματος που ψάχνει τις πιθανές του λύσεις. Κάποτε οραματίστηκαν την μία και μοναδική του λύση, τώρα εξετάζουν και το ενδεχόμενο να είναι άλυτο. Από τον άκρατο καπιταλισμό της προηγούμενης ανάρτησης ας περάσουμε σε κάτι πιο “ανθρώπινο”. Όσο διάβαζα το βιβλίο του Άρθουρ Καίσλερ (Καίστλερ, στην έκδοση που έχω, προτίμησα όμως το πιο διαδεδομένο) δύο βιβλία τριγύριζαν συνεχώς στο μυαλό μου – “Το βιβλίο της Εξουσίας” του Κάφκα (εκείνο το θεσπέσιο πολύτομο έργο που περιλαμβάνει όλες τις εκφάνσεις και διακυμάνσεις της εξουσίας σε κεφάλαια με τίτλους όπως “Δίκη”, “Ο Πύργος”, “Μεταμόρφωση”, “Αμερική” κ.α. !!) και το “Κιβώτιο” του Άρη Αλεξάνδρου, την βαθιά πολιτική αλληγορία που καταδεικνύει πως κάποιος είναι ικανός να θυσιάσει την ζωή του για μια κούφια ιδεολογία.

Σαν ναυαγοί, σαν ροβινσώνες

Ο βιασμός ενός βιβλίου και ενός συγγραφέα γίνεται με τις διασκευές . Συγγραφείς μεγάλου βεληνεκούς και εξαιρετικού κύρους όπως ο Ντάνιελ Ντιφόου, ο Ρόμπερτ Στήβενσον, ο Ιούλιος Βερν και ο Τζόναθαν Σουίφτ (με την ευκαιρία, να ξαναπώ ότι «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ» είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία. Δεν είναι απλώς ένα από τα καλύτερα βιβλία του είδους· ή του 18ου αιώνα· ή της αγγλοσαξονικής λογοτεχνίας. Πέρα από κάθε είδους περιορισμό, τροπικό, χρονικό ή χωρικό, το βιβλίο του Σουίφτ είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχουν γραφτεί επί γης) αντιμετωπίζονται από το αναγνωστικό συγγραφικό φαντασιακό σαν μικρομέγαλοι συγγγραφίσκοι που είχαν κόλλημα με την παιδική ηλικία και ανακλύκλωναν απλοϊκές ιστορίες που δεν πρέπει να διαβάζονται μετά τα δώδεκα – λες και το να είσαι παιδί είναι ιδιότητα μόνο ενός παιδιού. Κούνια που σας κούναγε! 

Marabout Hero

Μετά το βαθυστόχαστο άρθρο της Κατερίνας Μαλακατέ , γεννήθηκαν στο μυαλό μου πολλά ερωτήματα. Γιατί έφτιαξα ετούτο το μπλογκ; Σίγουρα ήταν μια παρορμητική σκέψη που συνέπεσε χρονικά με την επέτειο θανάτου του Νίκου Καββαδία. Αν ο Καββαδίας είχε πεθάνει τρεις μήνες αργότερα, μάλλον δεν θα είχα το φτιάξει!

Σας έχω γραμμένους

  Όχι, παρεξηγήσατε, μπορεί να έχω κάμποσο καιρό να γράψω κάτι στο μπλογκ αλλά δεν σημαίνει ότι σας αγνοώ. Τα βιβλία είναι αυτά που κυρίως με αγνοούν. Ματαίως ψάχνω ένα να μπορεί να με ταξιδέψει – έστω μέχρι το Ιόνιο. Αλλά επειδή είμαι και πολυμήχανος, δεν το έβαλα κάτω και κατάφερα να βρω ένα που καταφέρεται εναντίον όλων των βιβλίων. Όχι και άσχημα. Χριστούγεννα πλησιάζουν, η αγορά του βιβλίου μοιάζει ξαφνικά το καταχείμωνο (λέμε τώρα) σαν να βρίσκεται σε καλοκαιρινές διακοπές για πάντα, τι καλύτερο δώρο λοιπόν από ένα βιβλίο που μπορεί να γράψει την δική του χριστουγεννιάτικη ιστορία αν το ψηφίσεις και στο Skroutz Book Awards 2025 – μην είσαι γκρινιάρης μωρέ, χαμογέλα περισσότερο, σου πάει. «…Πρέπει να ’σαι περισσότερο από λίγο νεκρός, για να ’σαι πραγματικά αστείος» . Θα πεθάνουμε στο γέλιο και φέτος.