Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι νόημα έχει!

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες όλοι ψάχνουν το νόημα των γιορτών, μαζί με το φλουρί γιατί είναι πιθανό να σε βοηθήσει να πληρώσεις μέρος των κοινοχρήστων. Και κανείς δεν βρίσκει ποτέ τίποτα. Είτε δεν μπορείς να διακρίνεις ξεκάθαρα κάτι σαφές και μονοσήμαντο για να κουβαλήσεις ανακουφισμένος στη νέα χρονιά είτε η πολυπλοκότητα και οι ασάφειες καταλήγουν να σε πνίγουν σαν κουραμπιές που σου έκατσε στον λαιμό. «Οι άπειρες σημασίες οδηγούν στην απουσία νοήματος. Η απουσία νοήματος είναι εξίσου μονοσήμαντη όσο και η μία μοναδική σημασία. Η αμφισημία που συνιστά πλούτο μπορεί να βρεθεί μόνο ανάμεσα στους δύο πόλους της μονοσημαντότητας και των άπειρων σημασιών. Είναι ζήτημα μέτρου»∙ όπως και το φαγητό στα γιορτινά οικογενειακά τραπέζια∙ που είναι κυρίως κατσικίτς.  
 
Και άντε οι γιορτές έχουν ένα κάποιο (φθίνον) είδος μαγείας. Τι γίνεται τον υπόλοιπο καιρό; «Η εμμονή με την πραγματικότητα φαίνεται να είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο». Οι περισσότεροι ψάχνουν το αληθινό, το ξεκάθαρο, το αυθεντικό. Είναι και κάποιοι που αφήνονται στο απόλυτο χάος που οδηγεί σε μια γενική αδιαφορία. Και τα δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ο Τόμας Μπάουερ, «ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους αραβολόγους και μελετητές του Ισλάμ», και με αφορμή ένα παλιότερο του βιβλίο που τιτλοφορείται «Ο πολιτισμός της αμφισημίας: Μια εναλλακτική ιστορία του Ισλάμ» και περιγράφεται συνοπτικά μαζί με τις άλλες σημαντικές εργασίες του στο επίμετρο της Νεφέλης Παπουτσάκη, επεκτείνει εδώ τον ίδιο συλλογισμό σε περισσότερες πτυχές της καθημερινότητάς μας, καθιστώντας το δοκίμιο του «Ο μονοσήμαντος κόσμος» καθόλου μονοσήμαντο. Υποστηρίζει ότι η αμφισημία που είναι τόσο σημαντική για τον άνθρωπο («Το σωστό είναι να προσπαθούμε να μειώσουμε την αμφισημία σε βιώσιμο επίπεδο, χωρίς συγχρόνως να προσπαθούμε να την εξαλείψουμε εντελώς») σιγά σιγά έχει χαθεί από τον κόσμο, και δεν αποκλείεται για αυτό να φταίει και ο καπιταλισμός, όπως είχε καταδείξει και η προβληματική του Φίσερ που διατηρεί μια κάποια συνάφεια και με κομμάτια αυτού του δοκιμίου.  
 
[…] «Τι απομένει λοιπόν όταν φθίνει η ανοχή στην αμφισημία; Πρώτον, χάνουν την αξία τους όλα όσα δεν είναι καταφανώς μονοσήμαντα, όλα όσα είναι διαποτισμένα από την αμφισημία, όλα εκείνα που τα όριά τους είναι δύσκολο να χαραχτούν, όλα όσα δεν μπορούν να μετατραπούν σε αριθμούς. Το αμφίσημο μοιάζει να είναι λιγότερο σημαντικό. Απεναντίας, όλα όσα παράγουν σαφείς, μονοσήμαντες αλήθειες ή έστω ακριβείς αριθμούς αναβαθμίζονται. Καθώς όμως αυτό έχει αρνητικές συνέπειες για την κοινωνική συνοχή, αναλαμβάνει δράση μία άλλη αρχή, η αγορά, η οποία διαθέτει τη μαγική ικανότητα να αποδίδει στους πάντες και τα πάντα μία συγκεκριμένη τιμή, η ακρίβεια της οποίας φτάνει αρκετά ψηφία πίσω από την υποδιαστολή. Ίσως αυτή η μαγική ικανότητα εξάλειψης της αμφισημίας, σε συνδυασμό με το φόβο που προκαλεί η προσαρμογή σε πιο αμφίσημα μοντέλα ζωής, να είναι αυτό που κάνει πολλούς να θεωρούν ότι ο ριζοσπαστικός καπιταλισμός της αγοράς, παρά τις ακρότητές του, είναι ένα σύστημα στο οποίο δεν υπάρχει εναλλακτική».  
 
 
Η διάθεση των ανθρώπων για αμφισημία έχει κατασταλεί ή ατονήσει σχεδόν ολοκληρωτικά, ακόμα και σε πεδία που ήταν από τα πλέον ανθεκτικά όπως η λογοτεχνία και οι εικαστικές τέχνες. Γύρω μας κυριαρχεί η ομοιογένεια (αυτό το δοκίμιο με έκανε να σκεφτώ το ενδεχόμενο να ξαναδιαβάσω Τσβάιχ) και η πιο εγωιστικά γαργαλιστική αυθεντικότητα∙ «η ιδέα ότι φέρουμε μέσα μας μια αληθινή φύση η οποία καλύπτεται και αλλοιώνεται από την κουλτούρα και την κοινωνία, είναι βεβαίως ανόητη και παράλογη, αποτελεί όμως εντέλει το θεμέλιο της ιδέας της αυθεντικότητας». Με βάση την αρχή της ανοχής στην αμφισημία, ο συγγραφέας χωρίζει τις κοινωνίες σε ανεκτικές στην αμφισημία, εκείνες δηλαδή που είναι ανοικτές σε ερμηνείες και προσαρμοστικότητα, και σε εκείνες που έχουν δυσανεξία στην αμφισημία που τις χωρίζει περαιτέρω στις φονταμενταλιστικές, δανειζόμενος τον όρο από την θρησκεία («Η εμμονή με την αλήθεια, η άρνηση της ιστορίας και η επιδίωξη της καθαρότητας είναι επομένως τρία ουσιώδη γνωρίσματα ή βασικές έννοιες της δυσανεξίας στην αμφισημία, οι οποίες αποτελούν την βάση κάθε φονταμενταλισμού») και στις αδιάφορες («Ο αδιάφορος αναγνωρίζει την αμφισημία (ή τη διαισθάνεται τουλάχιστον, χωρίς να το κάνει συνειδητά) και γι’ αυτό αποφεύγει τα φαινόμενα που την εμπεριέχουν»). Εστιάζει κυρίως στην θρησκεία που είναι το πεδίο ερευνάς του αλλά και στην τέχνη της μουσικής και της τέχνης γενικότερα, επεκτείνοντας τους συλλογισμούς του και σε ακόμα περισσότερα πεδία εφαρμογής. Ωστόσο, οι αναφορές στο Ισλάμ εξαλείφουν κάποιες βολικές προκαταλήψεις που έχουμε συνειδητά ή ασυνείδητα σχεδόν όλοι μας και είναι από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη του βιβλίου. Ελπίζω να εκδοθεί και το βιβλίο για το πρόβλημα της αμφισημίας στο Ισλάμ που ανέφερα στην αρχή, νομίζω ότι θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον κατά την γνώμη μου.  
 
[…] «Οι νομοδιδάσκαλοι της κλασικής εποχής, δηλαδή μέχρι το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα περίπου, πίστευαν επίσης ότι ο νόμος του Θεού (η Σαρία) δεν μπορεί να ερμηνευτεί μονοσήμαντα. Γι’ αυτό το λόγο στο ποινικό δίκαιο (το οποίο είναι γενικά ένας από τους λιγότερο αναπτυγμένους κλάδους του ισλαμικού δικαίου) γίνεται η προσπάθεια να αποφευχθούν οι πολύ βαριές σωματικές ποινές. Για πάνω από χίλια χρόνια, μέχρι δηλαδή τα τέλη του 20ου αιώνα, δεν υπήρξε σχεδόν κανένας λιθοβολισμός μοιχών και απολύτως καμία εκτέλεση για συναινετικές ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές σχέσεις. Όταν οι Ταλιμπάν, η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος μετατρέπουν σήμερα τέτοιες εκτελέσεις σε σήμα κατατεθέν τους, αυτό δεν συνιστά καθόλου “επιστροφή στον Μεσαίωνα”, αλλά αντίστροφα επινόηση μιας νεωτερικής, ολοκληρωτικής ισλαμικής ιδεολογίας». Και γενικά ξεκαθαρίζει ότι ο Μεσαίωνας του ενός είναι ο Διαφωτισμός του άλλου. Θέλει μελέτη το πράγμα. Αλλά ποιος διαβάζει πια. ΑΙ σαπέρα κι εσύ!  
 
«Ο μονοσήμαντος κόσμος: Για την απώλεια της πολυσημίας και της ποικιλίας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αντίποδες» σε μετάφραση Κατερίνας Τζινάβα και με επίμετρο της Νεφέλης Παπουτσάκη. Πολύ ωραίος συγγραφέας που με αυτό το γενικού ενδιαφέροντος βιβλίο του κατάφερε να με κερδίσει – είχε ποικιλία και δεν ήταν καθόλου αδιάφορο. Νομίζω ότι το ίδιο αποτέλεσμα θα είχε και με ένα ειδικού ή και ειδικότερου ενδιαφέροντος βιβλίο, αν και εφ’ όσον εκδοθεί κάποτε στα ελληνικά∙ είμαι αρκετά ανεκτικός στις αμφισημίες, δοκιμάστε με!  
 
 
[…] «Η ανοχή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η ομορφιά είναι κάτι αμφίσημο, κάτι που μπορεί να αισθάνονται πολλοί, αλλά όχι όλοι. Δύσκολα μπορούν να διατυπωθούν αντικειμενικά κριτήρια για το τι είναι όμορφο. Και έτσι η ομορφιά παραμερίζεται και μαζί της το ουτοπικό δυναμικό που εμπεριέχει. Η λαχτάρα για έναν πιο όμορφο κόσμο είναι ωστόσο και λαχτάρα για έναν πιο ανθρώπινο, πιο κοινωνικό, πιο ποικιλόμορφο, πιο γαλήνιο κόσμο. Αυτή η ουτοπία της ομορφιάς όμως είναι, απ’ ό,τι φαίνεται, νεκρή».  
 
Υ.Γ. 2026  Καλή χρονιά σε όλους! Να είστε αυθεντικοί!!

Σχόλια

«A good reader, a major reader, an active and creative reader is a rereader»

Down in Mexico

   Μπορεί ο Σαίξπηρ της αρχαιότητας – κατά τον Ουγκό – να ήταν ο Αισχύλος, αλλά ο Σαίξπηρ της σύγχρονης εποχής – κατά τον Μουζίλη – είναι ο Ντον Γουίνσλοου. Δεν υπάρχει ο τύπος. Συνεχίζει την παράδοση της λαϊκής λογοτεχνίας που νομίζαμε ότι είχε εκλείψει πια∙ και το κάνει να φαίνεται τόσο εύκολο και μαζί απόλυτα συναρπαστικό.  «Ο patron πρέπει να δίνει το παρών» είπε. «Αλλιώς αρχίζουν να σκέφτονται ότι δεν υπάρχει κανείς πίσω από την κουρτίνα».  «Τι;»  « Ο μάγος του Οζ . Δεν το έχεις δει;»  «Μπα, δεν νομίζω».  «Ένας πανίσχυρος μάγος κυβερνά ένα βασίλειο μόνο με τη φωνή του, πίσω από μια κουρτίνα» είπε ο Νούνιες. «Αλλά όταν τραβάνε την κουρτίνα, ανακαλύπτουν ότι είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος».  Μα είσαι ένας συνηθισμένος άνθρωπος, σκέφτηκε ο Ρικ. Αφήστε τα παζάρια με μέτριους συγγραφείς και διαλέξτε την κουρτίνα ένα. 

En passant

  Το «Αν πασάν» είναι ένας σκακιστικός κανόνας, περιθωριακός και άγνωστος αλλά ιδιαιτέρως αποτελεσματικός και σημαντικός. Στις αρχικές τους κινήσεις, τα πιόνια έχουν το δικαίωμα να κινηθούν ένα ή δύο τετράγωνα μπροστά. Αν επιλέξουν να κινηθούν δύο τετράγωνα μπροστά και ένα αντίπαλο πιόνι βρίσκεται σε τέτοια θέση ώστε να μπορούσε να το αιχμαλωτίσει αν το πιόνι που κινήθηκε δυο τετράγωνα αποφάσιζε να κινηθεί μόνο ένα, τότε, έχει το δικαίωμα να το αιχμαλωτίσει και σε αυτή την περίπτωση που κάνει δύο βήματα. Έχουμε δηλαδή, αν πασάν... αιχμαλωσία εν τη διελεύσει. Είναι δυσνόητο στην περιγραφή αλλά αρκετά ξεκάθαρο στην πράξη. Βέβαια, όταν είσαι αρχάριος σκακιστής και το συναντήσεις πρώτη φορά σε ηλεκτρονική παρτίδα, τότε πείθεσαι ότι κάποιο «bug» έχει η ιστοσελίδα, ότι σε χακάρανε ή ότι άρπαξες όλες τις ιώσεις του κυβερνοχώρου. Τα βιβλία του Ναμπόκοφ, μου προσφέρουν την ισχυρή εντύπωση ότι αποτελούν ένα συνεχές λογοτεχνικό en passant, σε αιχμαλωτίζουν εν τη διελεύσει.

Σαν ναυαγοί, σαν ροβινσώνες

Ο βιασμός ενός βιβλίου και ενός συγγραφέα γίνεται με τις διασκευές . Συγγραφείς μεγάλου βεληνεκούς και εξαιρετικού κύρους όπως ο Ντάνιελ Ντιφόου, ο Ρόμπερτ Στήβενσον, ο Ιούλιος Βερν και ο Τζόναθαν Σουίφτ (με την ευκαιρία, να ξαναπώ ότι «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ» είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία. Δεν είναι απλώς ένα από τα καλύτερα βιβλία του είδους· ή του 18ου αιώνα· ή της αγγλοσαξονικής λογοτεχνίας. Πέρα από κάθε είδους περιορισμό, τροπικό, χρονικό ή χωρικό, το βιβλίο του Σουίφτ είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχουν γραφτεί επί γης) αντιμετωπίζονται από το αναγνωστικό συγγραφικό φαντασιακό σαν μικρομέγαλοι συγγγραφίσκοι που είχαν κόλλημα με την παιδική ηλικία και ανακλύκλωναν απλοϊκές ιστορίες που δεν πρέπει να διαβάζονται μετά τα δώδεκα – λες και το να είσαι παιδί είναι ιδιότητα μόνο ενός παιδιού. Κούνια που σας κούναγε! 

Silencio

Έχουμε δεν έχουμε μπάντα, μικρή σημασία έχει χωρίς τον μαέστρο επί σκηνής. Όσα πούμε και γράψουμε, ακούγονται εξόχως ξεκούρδιστα, αν όχι εντελώς κακόηχα και ενοχλητικά. «Στα Cahiers du Cinema, το 2017, ο Lynch αναφέρει πως “το να σκέφτεσαι τους θεατές όταν δημιουργείς δεν είναι καλό κατά την άποψή μου. Πρέπει να σκέφτεσαι μόνο τι σε φτιάχνει. Αν μια ιδέα σού έρθει και δεν σε εξιτάρει, δεν τη χρησιμοποιείς. Αν είναι μια ιδέα που σε κάνει να ανατριχιάσεις, τότε προσπαθείς να την αποδώσεις όσο ακριβέστερα γίνεται . Ο κόσμος αλλάζει τόσο γρήγορα αυτές τις μέρες – αν σκέφτεσαι το κοινό του 2012, αυτό που θα κάνεις δεν θα έχει καμία αξία το 2017, απλούστατα γιατί θα είναι ένας διαφορετικός κόσμος. Πρέπει να κάνεις χαρούμενο τον εαυτό σου και να ελπίζεις για το καλύτερο”» . Ας υψώσουμε λοιπόν ευγνώμονες τα χέρια προς εκείνον, και επειδή κάποιοι τα έχουμε τα χρονάκια μας, δεν αποκλείεται όντως να τα ξαναπούμε σε 25 χρόνια!

100% cotton

Μπορεί τον τελευταίο χρόνο να δουλεύω στον τριτογενή τομέα παραγωγής και συγκεκριμένα σε στεγνοκαθαριστήριο – φροντίζοντας να μην τα κάνω μούσκεμα με τα ρούχα… ενώ τα κάνω μούσκεμα! – και να χαζεύω στα ταμπελάκια τι ποσοστό επί τοις εκατό βαμβάκι περιέχουν – πολυεστέρα, κερδάμε! – αλλά υπήρξαν σκληρές εποχές που δεν βελτιώθηκαν και ιδιαίτερα για πολλούς ανθρώπους, που για 100% βαμβάκι πληρωνόσουν ένα υποπολλαπλάσιό του και θα έπρεπε να λες και ευχαριστώ από πάνω. «Η αχαριστία αποτελεί συστατικό στοιχείο του χαρακτήρα των ανθρώπων σε τέτοιο βαθμό, που είναι προτιμότερο να τη θεωρεί κανείς προκαταβολικά δεδομένη και να μη στενοχωριέται» . Εδώ το ίδιο σου το πλυντήριο δεν είναι αξιόπιστο (στους χρόνους) και δεν λέει την αλήθεια, γιατί περιμένεις να το κάνουν οι άνθρωποι;

Μπάρτελμι και Σία

  Στις φετινές πανελλήνιες έπεσε θέμα στην έκθεση για την δημιουργικότητα στα σχολεία και μαζί ένα κείμενο του Γιώργου Ιωάννου. Επιτέλους, τα παιδιά πήραν μια μυρωδιά από λογοτεχνική ναφθαλίνη∙ πολύ δημιουργικό. Αν πρέπει να υπάρχει αποκλειστικά κείμενο Έλληνα συγγραφέα, βάλε ένα διήγημα από την «Αναφορά περιπτώσεων» του Αλέξανδρου Σχινά που ξανακυκλοφόρησε πρόσφατα (όπως το εκπληκτικό «Η απόγνωση της μονάδας») και άσε τα παιδιά να υποστούν πολλαπλά κατάγματα της δημιουργικής φαντασίας τους. Τι πας και τους βάζεις Κυριακή στο χωριό ! Στην περίπτωση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ξενόγλωσσος συγγραφέας ο Ντόναλντ Μπάρτελμι θα ήταν ο ιδανικός. Τουλάχιστον ας κρατήσουμε την κρεμάλα του υπέροχου εξωφύλλου με την οποία στραγγαλίζεται η δημιουργικότητα των παιδιών εδώ και χρόνια. «Ο κόσμος είναι ένας αγριότοπος, λέει, ο πολιτισμός μια τρέλα που καλλιεργούμε σε συμφωνία με τους άλλους. Ο ίδιος, στην ηλικία του, δεν εκπλήσσεται πια με τίποτα, αν και θα το ήθελε» .    

Δεύρο έξω

Επιτέλους ανάσταση! , λένε συγγενείς και φίλοι όταν μας βλέπουν να ξεπροβάλουμε στον κόσμο. Είναι τέλος Μαρτίου και σίγουρα όλοι οι εγχώριοι εσωστρεφείς μαζεύουν δυνάμεις για το πασχαλινό τραπέζι που πλησιάζει έτσι ώστε να μην νιώθουν πιο άβολα από το αρνί. Έμαθαν πια με πολύ κόπο ότι δεν ισχύει απόλυτα αυτό το Ό,τι δεν μπορείς να αποφύγεις, τουλάχιστον απόλαυσέ το και «ξέρουν ότι το ωραιότερο, το πιο ανακουφιστικό πράγμα που μπορεί να σου τύχει είναι να ακυρωθεί μια συνάντηση» . Ετούτο το βιβλίο σίγουρα δεν επιδιώκει να λύσει το 30ο πρόβλημα του Αριστοτέλη , ίσως ούτε καν θέλει να πει τα πράγματα έξω από τα δόντια, απλώς επικυρώνει σκέψεις και συναισθήματα που βιώνει ένας στους τρεις ανθρώπους∙ οι άλλοι δύο βγαίνουν έξω και συναντιούνται, για τους υπόλοιπους είναι θεματάκι!

Άκυρο

  Cancel culture or cancel future? Ιδού η νέα σαιξπηρική απορία. Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα δύο μοιάζουν κάπως αλληλοεπικαλυπτόμενα και αλληλοαναιρούμενα την ίδια στιγμή. Χωρίς κουλτούρα δεν φαίνεται να έχει μέλλον ο άνθρωπος, καθώς και αν έχει μέλλον (με την έννοια της βίωσης και όχι μόνο της επιβίωσης) θα έχει αναπόφευκτα και κουλτούρα. Ταυτόχρονα όμως, και η ίδια η κουλτούρα πλέον δεν βιώνει σχεδόν ποτέ το μέλλον της . «Το μόνο μέλλον που μπορεί να προσφέρει με σιγουριά το κεφάλαιο είναι τεχνολογικό – μετράμε τον ιστορικό χρόνο όχι με βάση τις πολιτισμικές μεταβολές, αλλά με βάση τις τεχνολογικές αναβαθμίσεις, και βλέπουμε τα ίδια παλιά πράγματα σε οθόνες υψηλότερης ανάλυσης» . Ο Μαρκ Φίσερ που τον γνωρίσαμε και τον αγαπήσαμε μέσα από « Το αλλόκοτο και το απόκοσμο » μας προσφέρει εδώ κάποια δοκίμια εξαιρετικά δυνατά και απίστευτα κοντά και εμμέσως μας λέει να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε μέχρι τώρα, γιατί υπάρχει τίποτα πιο αλλόκοτο και απόκοσμο από τον καπιταλιστικό ρεαλισμό; Ας είμ...

The Elephant Man

Υπάρχει ένας ελέφαντας στο δωμάτιο – όχι ρε, δεν εννοώ εσάς, φάτε ελεύθερα όσο θέλετε! – και αυτός δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον άνθρωπο. Οξύμωρο, καταλαβαίνω, αλλά στο περίκλειστο δωμάτιο που είναι ο κόσμος ολάκερος, αν θες να παραμένεις ανθρώπινος πρέπει να έχεις καρφωμένα τα μάτια σου στον ελέφαντα. «–Είναι επειδή, με τον τρόπο που ο κερατάς σου παρουσιάζει τα πράγματα, παραέδινε την εντύπωση ότι έφτυνε κατάμουτρα το είδος για το οποίο πέθανε ο Κύριός μας. Δεν είχες την αίσθηση ότι υπέγραφες υπέρ των ελεφάντων αλλά εναντίον των ανθρώπων» . Διαβάζω το βιβλίο του Ρομαίν Γκαρύ περίπου από τον Ιούλιο, κυρίως επειδή τα μεγάλα βιβλία τα διαβάζω τραπεζίως , δηλαδή ανάμεσα σε άλλα μικρότερα αναγνωστικά γεύματα (και τις τελευταίες μέρες και κυριολεκτικά)∙ αλλά αυτό δεν με ενοχλεί καθόλου γιατί υπήρξε ένα από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα τα πολλά τελευταία χρόνια, και αν δεν ανανέωσε την πίστη μου στον άνθρωπο, τουλάχιστον ανανέωσε εκείνη στο μυθιστόρημα: «ο καθείς και οι ελέφαντές του, ...

Ένα μήλο την ημέρα

Εν αρχή ην ο λόγος του επιχειρηματία-δημιουργού∙ τι φρούτο κι αυτό! Επιχειρηματίας γεννιέσαι ή γίνεσαι; Στην Ελλάδα, σίγουρα γεννιέσαι, το ξέρουν όλοι αυτό – μέχρι να πεθάνεις στην ψάθα (με ελάχιστη κατανάλωση 50 ευρώ… με συγχωρείτε, παρασύρθηκα σε λάθος συμπεράσματα). Ζήσε τον μύθο (του επιχειρηματία) στην Ελλάδα! «Ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας είναι ένα μιντιακό προϊόν, ένα πολιτιστικό εμπόρευμα διαμορφωμένο συλλογικά, από μια πλειάδα δρώντων που όλοι τους επιδιώκουν την εξυπηρέτηση των ιδιαίτερων συμφερόντων τους» . Περισσότερο από μια ιδέα, όπως θα λέγαμε χαριτολογώντας, ο επιχειρηματίας που αναλύεται σε αυτό το δοκίμιο, είναι μια εικόνα, που την προσκυνούν οι πιστοί της χωρίς πολλές αντιρρήσεις – αν κάποιες φορές μάλιστα δακρύζει τεχνηέντως, τότε ακόμα πιο έντονο το αίσθημα εσωτερικής εγγύτητας (και εξωτερικής χρηματοδότησης). «Όπως και κάθε άλλη εταιρεία, η Apple δεν συνιστά εκ του μηδενός δημιουργία» . Κενοτομίες !